Kiviharrastajat ry Lohja

Arkisto

Retket

 

Kevätretki la 23.5.2015 Uttiin ja Luumäelle

Osallistuimme SJHY:n järjestämälle retkelle tutustumaan Kari Kiurusen jalokivihiomoon Uttiin ja Luumäen Kännätsalon louhokseen.

Louhos on toiminut ajoittain vuodesta 1986. Rapakivigraniitissa olevasta esiintymästä on löytynyt jopa yli kilon painoisia jaloberyllikiteitä, jalotopaasia ja värikkäitä kvartsimuunnoksia.

Mukana retkellämme asiantuntijana oli geologi Seppo I. Lahti.

Kiurusen kivihiomo Utissa

Ensimmäinen kohteemme oli Kiurusen kivihiomo Utissa. Viihtyisä, siisti ja valoisa paja oli rakennettu vanhaan navettaan. Siellä oli paljon mielenkiintoisia koneita sahaukseen ja hiontaan, yksi tosi tehokas saha erityisesti jäi kummittelemaan mieleen – sellaisen kun saisi. Myymälässä pöytävitriinit kimalsivat kauniita ja omaperäisiä valmiita koruja. Myös raakakiviä ja mineraalinäytteitä oli tarjolla. Meille tarjottiin suussa sulavia karjalanpiirakoita kahvin tai teen kera.

Luumäen beryllikaivosLuumäen beryllikaivos

Retken pääkohde Luumäen beryllikaivos tuotti pienen pettymyksen – monttu oli veden peitossa emmekä päässeet rapsuttelemaan louhoksen seinämiä. Oli pakko tyytyä vanhoihin jätekasoihin kauempana lähellä metsän rajaa. Kukaan ei tainnut tehdä mainittavampia löytöjä, joitakin hyvämuotoisia savukvartsikiteitä tarttui matkaan. Näyttää siltä, että uusi louhos on työn alla toisella puolen tietä, sieltä oli jo kallioita paljastettu ja vähän kaiveltu – ties mitä Ellejä sieltä vielä tulevaisuudessa löytyy.

Lohjalta retkelle osallistui 5 henkeä, 4 pikkuautolla ja uusin jäsenemme SJHY:n bussikyydillä. Keli oli kovin tuulinen ja viileä, mutta muuten oli oikein mukava retki.

Kari Kiljusen jalokivihiomo ja Kännätsalon louhos

Takaisin