Kiviharrastajat ry Lohja

Kevätretki 27.5.2023, kohteena Pusula Hyönölä Keräkankare

Vau – onpa monttu muuttunut, ennen (taisi olla viime vuosituhannen puolella) tie meni suoraan sille montulle, johon meillä on lupa. Nyt jouduimme kiertämään viereisen kuopan kokonaan päästäksemme perille. Luojan kiitos portti oli auki, että päästiin perille asti autolla, kivien kantaminen niin kaukaa olisi ollut liikaa.

Ajo-ohje Pusula Hyönölä KeräkankareelleRetkikohteen ajo-ohje

Ja kyllähän sieltä kiviä löytyi. Ensimmäinen ihmettelyn aihe oli erittäin rapautunut möhkäle – nimettiin se geologin aivoiksi. Tuli halu katsoa mitä moinen ”elin” on syönyt sisäänsä – ei löytynyt mitään mainitsemisen arvoista.

"Geologin aivot 1""Geologin aivot 2""Geologin aivot 3"

Löytyi kyllä mielenkiintoistakin: kuparirikas kivi joka oli paikoitellen patinoitunut upean vihreäksi, kaunis kideontelo ja ”vanha nahistunut peruna”.

KuparikiviKiteetPeruna

Jotkut keräsivät kiviä erittäin maltillisesti, jotkut vähän enemmän.

Pieni saalisIso saalis

Retkiseurue oli sangen pieni, vain 6 kaheliittia, 5 ”veteraania” ja 1 ”alokas”. Ilma oli mukava ja eväät maistuivat. Olisi sinne sopinut enemmänkin porukkaa.

Ryhmäkuva

 

Syysretki "Tontunhaudoille" Karkkilaan 24.9.2022

Olimme saaneet luvan vierailla Tontunhaudoilla, Murtohuhdantiellä Karkkilan Haavistossa hiekkakuopalla, jolla emme koskaan ennen olleet käyneet.

Reitti Tontunhaudoille KarkkilaanTontunhaudat Karkkilassa

Ei näkynyt tonttua sen paremmin kuin hautojakaan, mutta kiviä kyllä oli. Varsinkin sahallemme liian suuria murkuloita, mutta kyllä niiden välistä löytyi sopivan kokoisiakin.

Tontunhaudat, yleiskuva 2Tontunhaudat, yleiskuva 1

Kaikenlaisia mantelikiven tapaisia kiviä oli paljon, samoin epidoottia – tuntui että joka toinen kivi, jolle ruikkasi vettä, muuttui vihreäksi. Taisi olla kaksinkertainen onni, että oli niin hieno ilma – muuten olisi voinut repun henkselit katketa ylipainosta, kun olisi tarvinnut ottaa paljon enemmän kiviä talteen.

Tontunhaudat, yhteiskuva

Kaikki retkeläiset, 7 vakavasti kiviin hurahtanutta ja pari toivottavasti tulevaa kiviharrastajaa saivat varmasti saalista talven varalle. Lopuksi taas söimme eväät, otimme ryhmäkuvan ja hajaannuimme omille teillemme.


 

Kevätretki Leilän soramontulle 21.5.2022

Toukokuu kauneimmillaan, tuomet ja kirsikat kukkivat, jokunen rentukkakin jo kukassa lämpimimmillä ojanpenkoilla – voisiko upeampaa säätä pyytää kiviretkelle? Seitsemän kivenhimoista harrastajaa kokoontui suosikkihiekkakuopalle Leilään hyvin varustautuneena.

Leilän soramonttuKIVI ON ROCK

Me löysimme vaikka mitä: paljon epidoottia, kvartsia, maasälpää, breksiaa, hiekkakiveä, monenlaisia liuskeita ja niitä Leilälle tyypillisiä raitakiviä, joista ei ihan tiedä mitä ne ovat. Upea möhkäle sinikvartsiakin siellä oli, mutta se oli niin iso, että ei saatu mukaan, eikä saatu siitä lohkeamaan pienempiäkään palasia. Piha- tai kotikiveksi matkaan pääsi kookas ufonmuotoinen raidakas kivi.

SinikvartsiUfo

Lopuksi vielä juotiin kahvit ja syötiin eväät pois – eihän niitä voi takaisin kotiin viedä. Ihan antoisa retki, uudet jäsenetkin saivat kivasti materiaalia tulevaa talvea varten.

Kaffepaussi

 

Aikaisempia retkiä

Syyskuun retki 18.9.2021: Paloniemen luontopolku

Kevätretki Hangon Tulliniemeen 15.5.2021

Syysretki Kiskoon 19.9.2020

Retki Lohjanharjun hiekkakuopalle 19.10.2019

Maastoretki Leilän soramontulle 9.6.2018

Helatorstaina 25.5.2017 retki Lohjan seudun kivinähtävyyksiin

Tutustumisretki Eva Jarnen ja Ilkka Järvelän luokse 6.11.2016

Syksyn maastoretki lauantaina 3.9.2019 Kisakallion suuntaan

Lauantaina 23.5.2015 kevätretki Uttiin ja Luumäelle

Lauantaina 4.10.2014 maastoretken kohteena oli Vihtijärvi-Karkkila alueen Hietalammi

Lauantaina 3.5.2014 olimme maastoretkellä Mustion louhoksella.

Lauantaina 12.10.2013 olimme maastoretkellä Vihti-Karkkila alueella.

Lauantaina 25.5.2013 olimme maastoretkellä Gebbelbyn sorakuopalla.

Lauantaina 22.9.2012 olimme kivien keruuretkellä Leilän soramontulla.

Lauantaina 19.5.2012 teimme retken Lohjanseudun kivinähtävyyksiin.

Alkuun