Kiviharrastajat ry Lohja

Retki 13.10.2024 Pyteriitin Pyörittäjät ry:n hiomolle

Lomamatka, sappileikkaus, noidannuoli… vain 4 johtokunnan jäsentä ilmaantui mielenkiintoiselle vierailulle Rajamäelle Pyteriitin Pyörittäjät ry:n uudelle hiomolle. Isäntänämme toimi yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Hiltunen. Jäseniä yhdistyksessä on n. 70. Yhdistys on perustettu vuonna 1993 ja se on ehtinyt toimia monessa paikassa, nykyiset tilat sijaitsevat Rajamäen vanhan hiivatehtaan tiloissa entisen Alkon, sittemmin Altian ja nykyisin Anoran omistaman historiallisen tehdaskiinteistön toisessa kerroksessa. Hulppeat 115 neliötä (meillä 50) korkeata valoisaa tilaa, vaan onhan heidän vuokransakin nelinkertainen meidän vuokraamme verrattuna.

KerhotaloIsäntäHallitus

Hiomolla oli hyvin tehty vesijärjestelmät: puhdas vesi tulee suoraan hanasta koneille ja ”likavesi” päätyy putkia pitkin isoon pyörälliseen kannelliseen saostusaltaaseen. Suurin osa työpisteistä on asennettu istumakorkeudelle. Jokaisella työpisteellä on oma kohdevalo. Käytössä on timanttikehät ja timanttilaikat. Tilaa kun on useammille koneille, käytössä näytti olevan enemmän hiontakarkeuksia (60 – 3000 mesh) kuin meillä (100 – 1200). Pajalla ei ole kiinteitä hionta-aikoja eikä valvojia, kurssin käyneet saavat ovikoodin, jolla pääsee hiomoon silloin kun haluaa. Hiomisesta maksetaan kiinteä vuosimaksu. Vuosittainen hiontakäyntimäärä on ollut n. 550 – 1300.

HiontapisteYleiskuva

Sisääntuloaulassa oli kolme isoa vitriiniä täpötäynnä hiottuja kiviä raakakivineen tai ilman. Vieressä oli iso hyllykkö myytävää tavaraa: löylynhenkiä, kivitauluja, avaimenperiä, heijastimia, kivinäytteitä, maalattuja kiviä… Myytävää yhdistys tarvitseekin, koska se rahoittaa toimintansa jäsenmaksujen lisäksi pääosin kurssitoiminnalla ja myynnillä eri tapahtumissa. Kursseja yhdistys järjestää monipuolisesti muustakin kuin kivenhionnasta ja hopeatyöstä, esim. tämän syksyn ohjelmassa on vielä mm. Tonttukurssi, Egyptinsavikurssi, Makrame-kurssi, Hopeakorukurssi, Kivenmaalauskurssi, Fold Forming –kurssi.

IsovitriiniPikkuvitriiniMyyntihylly

Luokkahuone/seurustelutila oli myös tosi iso – siihen sopisi koko meidän paja ja vähän päälle. Tilaa oli isolle varastohyllykölle, pitkälle pöydälle jonka ympärillä pitää kursseja tai kokouksia, erillinen kahvipöytä, muhkea nahkasohva. Hopeatyötä varten oli iso leikkuri, ruuvipenkkejä, pari juotospaikkaa, pylväsporakone, Prometeus-uuni ja lasinhiontakone – kaikki paikat heti valmiina käytettäväksi. Tässä tilassa yhdistys järjestää myös ohjelmaa jäsenistölle, esim. mineraalien tunnistusiltoja, erilaisia teemailtoja ja luentoja.

LuokkaHopeapöytäJuotospiste

Yhdistys järjestää ahkerasti retkiä louhoksille ja hiekkakuopille yksin ja yhteistyössä muiden kivikerhojen kanssa, esim. Vihdin Kivikoruharrastajat ry, SJHY, Kallahden kivikerho. Muutamasta retkestä on ollut ilmoittautumisohjeet meidänkin sivuilla Vihdin kerhon kautta, jatkossa varmaan teemme yhteistyötä myös suoraan Pyteriitin Pyörittäjien kanssa.


 

Retki 21.9.2024 Leilään

Tarkoitus oli mennä retkelle Mustion louhokselle. Lupa oltaisiin saatu ja kenties vielä geologi oppaaksi, mutta turvasäännöt olivat liian tiukat meille, kaikilla olisi pitänyt olla turvaliivit, -kengät ja kypärät. Siispä pyysimme luvan vanhaan tuttuun Leilään ja nyt meillä pysyvä lupa sinne neljäksi vuodeksi. Edellisen käynnin jälkeen maisemaa pehmentämään oli kasvanut kaunista sammalta.

Maisema

Mitään huikaisevan upeaa ei löytynyt, kvartsia, hiekkakiveä, jokunen epidootti, mutta nekään eivät olleet herkullisen vihreitä. Etsintämenetelmät ja välineet ovat ajan saatossa ”kehittyneet”, nuorimmaisella oli omat kottikärryt, lapio ja harava, varttuneemmilla retkituolit ovat yleistyneet. Toki ihan traditionaalistakin tyyliä vielä nähtiin.

KottikärrytNuori polviEtsintää

Syksyn valokuvakilpailukin kummitteli mielessä. Lohkareita kuopalla toki oli, mutta niiden kuvaaminen oli hieman haastavaa, kun aurinko paistoi niin kirkkaasti, että pitkät varjot pyrkivät mukaan joka kuvaan.

KirkastaVarjokuva

Ja lopuksi sitten taas nautittiin retkieväät. Tällä kertaa matkassa oli kaasugrilli ja herkuttelimme yhdistyksen tarjoamilla makkaroilla. Mahtoivat ohi ajaneet autoilijat ihmetellä, miksi melkein tusinan verran ihmisiä on keräytynyt kapoisen metsätien varrelle aterioimaan. Ilahduttavaa, että mukana oli juuri jäseneksi liittynyt henkilö, joka on vasta alkamassa hionnan iltakurssin ja toinen jäsen, joka ei ole koskaan aiemmin ollut mukanamme retkellä. Oli oikein mukava retki.

Eväsretki

 

Kevään kiviretki 18.5.2024 Valtatien Murske Oy, Leppäkorventie 110, Lohja

Valtatien Murske Oy

Huikaiseva toukokuun lauantaiaamu lähteä kiviretkelle: tuomet ja rentukat kukassa, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämpömittari näyttää hellelukemia. Onko ilma liian hieno, kun retkeläisiä kertyy kohteeseen alle kymmenen?

Ryhmäkuva

Retkikohteessamme murskataan kalliosta punaista graniittia ja pegmatiittia. Monimetriset ammutut pystysuorat seinämät loivat vahvan mielikuvan kanjonista. Varsinkin aivan hienoksi murskatut kasat ruokkivat mielikuvitusta – melkein kuin jossain aavikossa.

Valtatien Murske louhos Hienoksi murskattu kasa

Yhdistyksemme perustamisesta tuli 35 vuotta 10. huhtikuuta. Ilmeisesti jäsenetkin ovat ikääntyneet samassa tahdissa sillä ensimmäisen kerran retkellä oli havaittavissa perinteisten työkalujen (suihkupullot, ämpärit ja moskat) lisäksi ihan uudenlaisia apuvälineitä: telttatuolit, kävelykeppi ja rollaattori. Vaan olipa paikalla myös tulevaisuuden lupaus.

Retken apuvälineitä - rollaattoriRetken apuvälineitä - retkituoliTulevaisuuden lupaus

Kivet olivat aika tasaisesti sitä punaista graniittia. Muutama huonokuntoinen apatiittikide löytyi, samoin pari palaa ”melkein” kirjomaasälpää. Ihan selkä vääränä ei tainnut kukaan kantaa saalisämpäriään. Taisipa jokunen lohkare tulla ikuistetuksi syksyn valokuvakilpailua varten.

Kivikasa

Vielä oli jäljellä retken kohokohta, eväiden syönti ja makkaranpaisto paikallisten metsästäjien laavulla. Oli hienoa, kun saimme käyttää hyvinrakennettua tulipaikkaa ja tulella paistaminen onnistui, vaikka maastopalovaroitus oli päällä. Ja laavussa oli vielä pehmustetut penkit. Paikan isäntä, Juhana Salmenpohja piipahti pyörällä moikkaamassa meitä laavulla.

Laavulla ruokailu

 

Aikaisempia retkiä

Syysretki Forssan luontomuseon Mineraali- ja kivinäyttelyyn la 16.9.2023

Kevätretki 27.5.2023, kohteena Pusula Hyönölä Keräkankare

Syysretki "Tontunhaudoille" Karkkilaan 24.9.2022

Kevätretki Leilän soramontulle 21.5.2022

Syyskuun retki 18.9.2021: Paloniemen luontopolku

Kevätretki Hangon Tulliniemeen 15.5.2021

Syysretki Kiskoon 19.9.2020

Retki Lohjanharjun hiekkakuopalle 19.10.2019

Maastoretki Leilän soramontulle 9.6.2018

Helatorstaina 25.5.2017 retki Lohjan seudun kivinähtävyyksiin

Tutustumisretki Eva Jarnen ja Ilkka Järvelän luokse 6.11.2016

Syksyn maastoretki lauantaina 3.9.2019 Kisakallion suuntaan

Lauantaina 23.5.2015 kevätretki Uttiin ja Luumäelle

Lauantaina 4.10.2014 maastoretken kohteena oli Vihtijärvi-Karkkila alueen Hietalammi

Lauantaina 3.5.2014 olimme maastoretkellä Mustion louhoksella.

Lauantaina 12.10.2013 olimme maastoretkellä Vihti-Karkkila alueella.

Lauantaina 25.5.2013 olimme maastoretkellä Gebbelbyn sorakuopalla.

Lauantaina 22.9.2012 olimme kivien keruuretkellä Leilän soramontulla.

Lauantaina 19.5.2012 teimme retken Lohjanseudun kivinähtävyyksiin.

Alkuun