Kiviharrastajat ry Lohja

Kevään kiviretki 18.5.2024 Valtatien Murske Oy, Leppäkorventie 110, Lohja

Valtatien Murske Oy

Huikaiseva toukokuun lauantaiaamu lähteä kiviretkelle: tuomet ja rentukat kukassa, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämpömittari näyttää hellelukemia. Onko ilma liian hieno, kun retkeläisiä kertyy kohteeseen alle kymmenen?

Ryhmäkuva

Retkikohteessamme murskataan kalliosta punaista graniittia ja pegmatiittia. Monimetriset ammutut pystysuorat seinämät loivat vahvan mielikuvan kanjonista. Varsinkin aivan hienoksi murskatut kasat ruokkivat mielikuvitusta – melkein kuin jossain aavikossa.

Valtatien Murske louhos Hienoksi murskattu kasa

Yhdistyksemme perustamisesta tuli 35 vuotta 10. huhtikuuta. Ilmeisesti jäsenetkin ovat ikääntyneet samassa tahdissa sillä ensimmäisen kerran retkellä oli havaittavissa perinteisten työkalujen (suihkupullot, ämpärit ja moskat) lisäksi ihan uudenlaisia apuvälineitä: telttatuolit, kävelykeppi ja rollaattori. Vaan olipa paikalla myös tulevaisuuden lupaus.

Retken apuvälineitä - rollaattoriRetken apuvälineitä - retkituoliTulevaisuuden lupaus

Kivet olivat aika tasaisesti sitä punaista graniittia. Muutama huonokuntoinen apatiittikide löytyi, samoin pari palaa ”melkein” kirjomaasälpää. Ihan selkä vääränä ei tainnut kukaan kantaa saalisämpäriään. Taisipa jokunen lohkare tulla ikuistetuksi syksyn valokuvakilpailua varten.

Kivikasa

Vielä oli jäljellä retken kohokohta, eväiden syönti ja makkaranpaisto paikallisten metsästäjien laavulla. Oli hienoa, kun saimme käyttää hyvinrakennettua tulipaikkaa ja tulella paistaminen onnistui, vaikka maastopalovaroitus oli päällä. Ja laavussa oli vielä pehmustetut penkit. Paikan isäntä, Juhana Salmenpohja piipahti pyörällä moikkaamassa meitä laavulla.

Laavulla ruokailu

 

Syysretki Forssan luontomuseon Mineraali- ja kivinäyttelyyn la 16.9.2023

Lähdimme pajalta klo 9.00, suuntana Wahreninkatu 4, A-rappu, 2. kerros, 30100 Forssa

"Uutuutena pysyvässä näyttelykokonaisuudessamme on ainutlaatuinen mineraali- ja kivikokoelma, joka on tieteelliseltä merkitykseltään ja laajuudeltaan Suomen kattavimpia esillepanoja. Suomen tunnetuista mineraaleista on yhteen kerättynä yli puolet, ja tuskin nykypäivänä vastaavaa voisikaan yksityishenkilö kerätä. Kokoelma on keräilijä Ilkka Järvelän työn tulosta 25 vuoden ajalta ja saatu lahjoituksena Luontomuseolle vuonna 2023. Suuri on monella yllätyksen tuntu, että voiko näin hieno kirjo tosissaan olla Suomen uumenista! Näytteet ovat tarkoin nimetty ja hyvin valaistu.

Kokoelman yhteydessä ihastuttavat ja inspiroivat taiteilija Eva Jarnen kivikorut ja äimistyttävät kiviset taulut. Maailmanluokan taideteokset kuvaavat ja nostavat esille Suomen luonnon kauneutta mitä vaativimman luonnonmateriaalin kautta."


Kahteen henkilöautoon mahtui koko retkiseurue, nuoriso-osasto toiseen ja eläkeläiset toiseen. Perillä meidät vastaanotti ystävällinen ja opastava henkilökunta.

Tulo näyttelyyn

Aluksi kiersimme ympäri ”Hämeen luonto”-lajistonäyttelyn: hyönteisiä, perhosia, prässättyjä kasveja, täytettyjä lintuja sekä isompia että pienempiä nisäkkäitä, kaikki suomalaista – näyttävä kokoelma.

Vitriinikäytävä

Sitten päästiin siihen meidän seurueen pääkohteeseen, pysyvään kivi- ja mineraalinäyttelyyn. Ilkka Järvelä keräsi kokoelmaansa 25 vuotta ja lahjoitti sen Forssan luontomuseoon tänä vuonna. Kokoelmassa on yli puolet Suomen tunnetuista mineraaleista, kaikki luetteloituna kemiallisine kaavoineen ja löytöpaikkoineen. Uskomattoman upea kokoelma, vitriinikaupalla pieniä näytteitä

Pikkunäytteitä

ja isompia näytteitä.

Isoja näytteitä

Lisäksi nähtävillä on Ahvenanmaan fossiileja ja Eva Jarnen upeita kaiverruksia ja kivimosaiikkitauluja.

MaakuntakivetPoimulehdet

Jos et päässyt mukaan retkelle käy ihmeessä katsomassa Forssan luontomuseo.

Väyrynen

 

Aikaisempia retkiä

Kevätretki 27.5.2023, kohteena Pusula Hyönölä Keräkankare

Syysretki "Tontunhaudoille" Karkkilaan 24.9.2022

Kevätretki Leilän soramontulle 21.5.2022

Syyskuun retki 18.9.2021: Paloniemen luontopolku

Kevätretki Hangon Tulliniemeen 15.5.2021

Syysretki Kiskoon 19.9.2020

Retki Lohjanharjun hiekkakuopalle 19.10.2019

Maastoretki Leilän soramontulle 9.6.2018

Helatorstaina 25.5.2017 retki Lohjan seudun kivinähtävyyksiin

Tutustumisretki Eva Jarnen ja Ilkka Järvelän luokse 6.11.2016

Syksyn maastoretki lauantaina 3.9.2019 Kisakallion suuntaan

Lauantaina 23.5.2015 kevätretki Uttiin ja Luumäelle

Lauantaina 4.10.2014 maastoretken kohteena oli Vihtijärvi-Karkkila alueen Hietalammi

Lauantaina 3.5.2014 olimme maastoretkellä Mustion louhoksella.

Lauantaina 12.10.2013 olimme maastoretkellä Vihti-Karkkila alueella.

Lauantaina 25.5.2013 olimme maastoretkellä Gebbelbyn sorakuopalla.

Lauantaina 22.9.2012 olimme kivien keruuretkellä Leilän soramontulla.

Lauantaina 19.5.2012 teimme retken Lohjanseudun kivinähtävyyksiin.

Alkuun