Retki Leilään 10.5.2025
Äitienpäivän aattona lähdettiin vanhaan tuttuun kohteeseen Leilään. Niin moni tuntee jo tien, että suurin osa tuli suoraan kohteeseen, pajalle kerääntyi vain 2 autokuntaa, 10 henkeä kaikkiaan. Mukana oli niin ensikertalaisia kuin vanhoja konkareitakin.


Porukka hajaantui laajalle alueelle niin, että vain silloin tällöin törmättiin vertailemaan saalista.


Upeita löytöjä tehtiin – ainakin pihakiviosastolle (koon puolesta). Ja syksyn ”Pikkukiviä” valokuvakilpailuun löytyi materiaalia hehtaarikaupalla.


Taivas muuttui pikku hiljaa aurinkoisesta sadekuuroja enteileväksi. Ehdittiin sentään nauttia yhdistyksen tarjoamat makkarat ja muut eväät ennen sadetta. Joillakin oli niin kiire, että piti jättää makkarat väliin – ja niin jäi sitten yhteiskuvan ottaminenkin.


Oli oikein onnistunut retki – suurin osa kertoi saaneensa paremman saaliin kuin pitkiin aikoihin.
Retki 13.10.2024 Pyteriitin Pyörittäjät ry:n hiomolle
Lomamatka, sappileikkaus, noidannuoli… vain 4 johtokunnan jäsentä ilmaantui mielenkiintoiselle vierailulle Rajamäelle Pyteriitin Pyörittäjät ry:n uudelle hiomolle. Isäntänämme toimi yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Hiltunen. Jäseniä yhdistyksessä on n. 70. Yhdistys on perustettu vuonna 1993 ja se on ehtinyt toimia monessa paikassa, nykyiset tilat sijaitsevat Rajamäen vanhan hiivatehtaan tiloissa entisen Alkon, sittemmin Altian ja nykyisin Anoran omistaman historiallisen tehdaskiinteistön toisessa kerroksessa. Hulppeat 115 neliötä (meillä 50) korkeata valoisaa tilaa, vaan onhan heidän vuokransakin nelinkertainen meidän vuokraamme verrattuna.



Hiomolla oli hyvin tehty vesijärjestelmät: puhdas vesi tulee suoraan hanasta koneille ja ”likavesi” päätyy putkia pitkin isoon pyörälliseen kannelliseen saostusaltaaseen. Suurin osa työpisteistä on asennettu istumakorkeudelle. Jokaisella työpisteellä on oma kohdevalo. Käytössä on timanttikehät ja timanttilaikat. Tilaa kun on useammille koneille, käytössä näytti olevan enemmän hiontakarkeuksia (60 – 3000 mesh) kuin meillä (100 – 1200). Pajalla ei ole kiinteitä hionta-aikoja eikä valvojia, kurssin käyneet saavat ovikoodin, jolla pääsee hiomoon silloin kun haluaa. Hiomisesta maksetaan kiinteä vuosimaksu. Vuosittainen hiontakäyntimäärä on ollut n. 550 – 1300.


Sisääntuloaulassa oli kolme isoa vitriiniä täpötäynnä hiottuja kiviä raakakivineen tai ilman. Vieressä oli iso hyllykkö myytävää tavaraa: löylynhenkiä, kivitauluja, avaimenperiä, heijastimia, kivinäytteitä, maalattuja kiviä… Myytävää yhdistys tarvitseekin, koska se rahoittaa toimintansa jäsenmaksujen lisäksi pääosin kurssitoiminnalla ja myynnillä eri tapahtumissa. Kursseja yhdistys järjestää monipuolisesti muustakin kuin kivenhionnasta ja hopeatyöstä, esim. tämän syksyn ohjelmassa on vielä mm. Tonttukurssi, Egyptinsavikurssi, Makrame-kurssi, Hopeakorukurssi, Kivenmaalauskurssi, Fold Forming –kurssi.



Luokkahuone/seurustelutila oli myös tosi iso – siihen sopisi koko meidän paja ja vähän päälle. Tilaa oli isolle varastohyllykölle, pitkälle pöydälle jonka ympärillä pitää kursseja tai kokouksia, erillinen kahvipöytä, muhkea nahkasohva. Hopeatyötä varten oli iso leikkuri, ruuvipenkkejä, pari juotospaikkaa, pylväsporakone, Prometeus-uuni ja lasinhiontakone – kaikki paikat heti valmiina käytettäväksi. Tässä tilassa yhdistys järjestää myös ohjelmaa jäsenistölle, esim. mineraalien tunnistusiltoja, erilaisia teemailtoja ja luentoja.



Yhdistys järjestää ahkerasti retkiä louhoksille ja hiekkakuopille yksin ja yhteistyössä muiden kivikerhojen kanssa, esim. Vihdin Kivikoruharrastajat ry, SJHY, Kallahden kivikerho. Muutamasta retkestä on ollut ilmoittautumisohjeet meidänkin sivuilla Vihdin kerhon kautta, jatkossa varmaan teemme yhteistyötä myös suoraan Pyteriitin Pyörittäjien kanssa.