Jäseniltoja
Kallun kikat 23.3.2022
Jatkettiin hopeatöiden opiskelua kädestä pitäen. Tällä kertaa paikalle oli saapunut myös uudempia jäseniä, jotka eivät aiemmin olleet tehneet hopeatöitä. Kaitsu teki pantakehyksen alusta loppuun itse, Jenni teki kuppikehykseensä melkein kaikki muut vaiheet paitsi juottamisen.
Sovittaminen: |
Kallu juottaa: |
Kaitsu juottaa: |
Viilaus: |
Kiillotus: |
Tuotokset: |
Hopeatöitä voi siis jatkaa pajalla kaikkina aukioloaikoina. Työkalut pajalla on, mutta tarvittavat materiaalit on hankittava itse. Pyydä tarvitessasi apua valvojalta tai joltain muulta kokeneemmalta jäseneltä. Hopeaa ja tarvikkeita saatavilla:
- https://www.hopealanka.fi/
- https://www.kankurinaitta.fi/index.php
- http://www.peltolanspectrolitnappi.fi/korutuotteet?pg=6
- https://www.hopeasavi.fi/home.php?cat=291
- https://www.kouluelektroniikka.fi/tuotteet/korujen-valmistus
- https://verkkokauppa.rasmussen.fi/product/group/0311
Hopeaketjuinfo 12.3.2022
Päivän ohjelma hieman muuttui lennossa. Tarkoitus oli käsitellä lähinnä hopeaketjujen tekoa, valita mahdollinen malli ja sen perusteella tilata hopealankaa vaikka yhteistilauksella. Ja päättää milloin varsinainen kurssi pidettäisiin.
Kokenein ketjuntekijämme Raimo Keränen oli kuitenkin estynyt olemasta paikalla koko päivää, mutta tilalle onneksi saatiin Kalevi Seger, joka esitti alusta loppuun vaihe vaiheelta sormuksen valmistamisen käytännössä.
Special juotosalusta: |
Juottaminen: |
Alaosa juotettu: |
Hapotettu: |
Valmis sormus:
Lisäksi Kallu teki vielä riipuspohjan upealle vihreälle kivelle, todennäköisesti kromidipsidia. Kallu esitteli vielä omatekoisen monitoimikoneensa, jolla mm. tehtiin hopeakorujen kiillotus. Näytteillä oli myös laaja kokoelma kivikoruja ja valmiita sormuspohjia.
Riipus:
Koska tämän tilaisuuden sisältö muuttui yllättäen, eikä siitä ollut ilmoitettu kotisivuillamme, päätimme pitää uuden hopeatyöillan ”Kallun kikat” ke 23.3.2022 klo 16 alkaen pajalla. Silloin voit päästä kokeilemaan itse korukehyksen juottamista.
Kaiken kaikkiaan oli yllätys, että hopeaketjuinfoon tuli niin vähän osallistujia, lähinnä ”vanhaa kaartia”, jotka ovat tottuneet hankkimaan omat hopeansa ja tehneet hopeatöitä kauan. Olisiko huippu-upea keväinen sää syynä?
Koska kiinnostusta ketjukurssiin ei löytynyt, päätimme että mitään varsinaista kurssia hopeatöistä ei pidetä. Pajalla voi tehdä kaikkina aukioloaikoina hopeatöitä (niin ketjuja kuin juotoksia) ja kokeneemmat jäsenet voivat tukea kykyjensä mukaan. Työkaluja pajalta löytyy, mutta materiaalit hopeatyöhön pitää jokaisen hankkia itse. Tule katsomaan ”Kallun kikat”, niin tiedät mitä tarvitset. Ohessa joitakin osoitteita, joista saa hopeaa ja muita tarvikkeita.
Osoitteita:
- https://www.hopealanka.fi/
- https://www.kankurinaitta.fi/index.php
- http://www.peltolanspectrolitnappi.fi/korutuotteet?pg=6
- https://www.hopeasavi.fi/home.php?cat=291
- https://www.kouluelektroniikka.fi/tuotteet/korujen-valmistus
- https://verkkokauppa.rasmussen.fi/product/group/0311
YouTubesta löytyy videoita hopeatyöstä kunhan jaksaa kaivella.
Hiekkavalupäivä 16.10.2021
Valupäivään ei ollut kovin suurta tungosta. Ehkä se oli hyväkin, koska valueksperttimme oli estynyt tulemasta. Mutta edettiin sellaisessa ”yritetään yhdessä” –hengessä.
Oman haasteensa toi jäsenen mukanansa tuoma romukulta, josta piti valaa sormus. Emme ole ennen valaneet kultaa ja sormuksen valaminen hiekkavalulla on sinänsä vaikeaa. Eikä se sitten ihan onnistunutkaan, pieni pätkä sormuksen kehästä jäi vajaaksi. Olisi ehkä pitänyt tehdä vielä viideskin ilmanpoistoaukko.
- Sulatettu kulta kaadetaan mallin avulla valmisteltuun hiekkakehikkoon. Hieman jäi puuttumaan sormuksen kehästä.
Toinen valos oli talvisodan muistomitali tinalla. Se onnistui melkein täydellisesti.
- Tina oli juossut hyvin ja löytänyt tiensä ilma-aukkojen perukoille saakka. Valamisen jälkeen riittää viimeistelyä, ilma-aukkojen ja syöttöaukon ulokkeet on sahattava pois, viilattavaa ja kiillotettavaa riittää.
Oli oikein mukava valupäivä ja jatkoa varmaan seuraa. Sopiva valajien määrä yhtenä päivänä lienee 3 – 4, muuten tulee liian kiire ja ahdasta.
Kävimme seuraamassa käytännön työtä 11.5.2017
Veijo Pasanen käytännön työssä Lohjan hautausmaalla.
Kivityöilta 15.2.2017
Kivityöillassa Veijo Pasanen kertoi kiven työstämisestä ja kiven kultauksesta.
Korutyöilta 26.1.2017
Korutyöillassa saimme opastusta helmitöihin Leenalta, Heliltä ja Eijalta.
Riika näytti meille hienoa helmityötään.