Pikkujoulu 30.11.2024
Notkui nyyttipöytä taaskin, uutuuksina tänä vuonna pororouhehyydyke, täytetyt munat, metsäsienisalaatti ja kuusenkerkkäsinappi. Kyllä täyttyi kymmenen vatsaa yli äyräiden. Niitä murheellisia joululauluja CD:ltä tarvitsi kuunnella vain hetken, sitten alkoi kuulua naapurista elävää musiikkia juuri sopivalla voimakkuudella taustamusiikiksi.
Pöydän antimia nautiskellessamme yritimme epätoivoisesti keksiä aihetta ensi vuoden valokuvakilpailuun, mutta vielä ei keksitty kaikkia miellyttävää teemaa. Tämän vuoden valokuvakilpailun kunniakirjat jaettiin, valitettavasti vain yksi henkilö kärkikolmikosta oli päässyt paikalle.
Myös ”Vuoden Oivallus” –kiertopalkinto sai uuden isännän, kun puheenjohtaja luovutti sen Matti Hänniselle. Kiitos ahkerasta ja aloitteellisesta uurastuksesta yhdistyksen hyväksi ja erityisesti arki-iltakurssien vetämisestä.
Valokuvakilpailu syksy 2024
"Lohkare"
Kilpailuun tuli 16 työtä määräaikaan mennessä – ei ollut lohkare helppo kuva-aihe. Ne harvoin ovat valokuvauksellisia tai sävykkäitä ja ovat usein erilaisten ”esteiden” ympäröimiä (esim. kasa pienempiä kiviä tai puita).
Valokuvaaja Matti Pirhonen ja valokuvaaja-kiviharrastaja Risto Jokinen toimivat taas tuomareina. Mukana oli myös Remi-koira, jonka oli tarkoitus tarvittaessa haukkua kaikki, mutta ei kuulunut kuin pientä vikinää. Tuomarit olivat sitä mieltä, että tänä vuonna taso oli paras ikinä.
Pisteiden perusteella pääteltyä:
- Idea on löytynyt paremmin kuin koskaan aiemmin
- Sommittelu parantunut neljäntenä vuotena peräkkäin
- Taiteellisuus noussut, ollut kerran parempikin
- Laatuun ja sävykkyyteen saisi satsata lisää
- Yhteispisteistä laskettu keskiarvo on ”historian” korkein
Ehdota ensi vuodeksi jotain helpompaa, kiinnostavaa kiviaihetta!
Tuomarointi meneillään
Keskiarvot: Idea |
2021 7,1 |
2022 6,5 |
2023 6,4 |
2024 7,3 |
Retki 13.10.2024 Pyteriitin Pyörittäjät ry:n hiomolle
Lomamatka, sappileikkaus, noidannuoli… vain 4 johtokunnan jäsentä ilmaantui mielenkiintoiselle vierailulle Rajamäelle Pyteriitin Pyörittäjät ry:n uudelle hiomolle. Isäntänämme toimi yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Hiltunen. Jäseniä yhdistyksessä on n. 70. Yhdistys on perustettu vuonna 1993 ja se on ehtinyt toimia monessa paikassa, nykyiset tilat sijaitsevat Rajamäen vanhan hiivatehtaan tiloissa entisen Alkon, sittemmin Altian ja nykyisin Anoran omistaman historiallisen tehdaskiinteistön toisessa kerroksessa. Hulppeat 115 neliötä (meillä 50) korkeata valoisaa tilaa, vaan onhan heidän vuokransakin nelinkertainen meidän vuokraamme verrattuna.
Hiontakurssi 28.–29.9.2024
Taas iski tauti: kurssin jo alettua saimme tekstiviestin, että toinen helsinkiläinen on sairastunut ja kaverikaan ei pääse tulemaan, kun piti tulla sairastuneen kyydissä. Onneksi espoolaiset pääsivät tulemaan. Ja tykästyivät kivenhiontaan niin paljon, että halusivat liittyä jäseneksi jo ensimmäisenä kurssipäivänä.
Arki-iltakurssi 3/2024 vko 39
Kurssilaiset tulivat Nummelasta ja Lohjalta. Toinen heistä ehätti mukaan Leilän retkelle jo ennen kurssin alkua.
Retki 21.9.2024 Leilään
Tarkoitus oli mennä retkelle Mustion louhokselle. Lupa oltaisiin saatu ja kenties vielä geologi oppaaksi, mutta turvasäännöt olivat liian tiukat meille, kaikilla olisi pitänyt olla turvaliivit, -kengät ja kypärät. Siispä pyysimme luvan vanhaan tuttuun Leilään ja nyt meillä pysyvä lupa sinne neljäksi vuodeksi. Edellisen käynnin jälkeen maisemaa pehmentämään oli kasvanut kaunista sammalta.
Arki-iltakurssi 2/2024 vko 35 ja 42
Tälle kurssille osallistui pariskunta, josta toisella ainakin on juuret Lohjalla, mutta asuvat nyt Kreikassa. Tarkoitus oli pitää kurssi elo-syyskuun vaihteessa kolmena päivänä, mutta työt kutsuivat kurssilaisia kesken kaiken ja ”jatkokurssi” sovittiin sitten lokakuulle.
Kiviharrastajat ry 35 vuotta – juhlat 1.6.2024
Seitsemästoista peräkkäinen hellepäivä – iltapäivällä Karstulla satoi kaatamalla, Lehmijärvellä tuli 5 minuuttia kunnolla vettä ja Lieviöllä 10 tippaa. Mutta ilma ei viilennyt – vaan meidän pajalla oli ilmatila ihanan ”cool”: 16 astetta. Aika ”cool” oli myös juhlatilamme koristelu, ilmapallot, numeroilmapallot, serpentiinit, kielot ja kidekakun kynttilät – kunnon 35 v-juhlat.
Harmittavan monelle jäsenellemme oli siunaantunut jotain muuta menoa juhlapäiväksemme, aitatalkoota, Kiinanmatkaa, synttäreitä ja muita kevään juhlia. Vain kymmenkunta henkeä paikalla. Niinpä nyyttikestien tarjoilupöytä näytti siltä, että se on joskus notkunut enemmänkin. Kyllä siinä silti riitti herkkuja ähkyksi asti, varsinkin kun tällä kertaa kukaan ei unohtanut mitään kotiin, ei edes munavoita.
Harrastetyökilpailun toinen tuomari, takaisin yhdistykseemme liittynyt Rauli Anttila saapui paikalle ja joutui luonnollisesti jakamaan kilpailun palkinnot – siis kunniakirjat, varsinaisiin palkintoihinhan meillä ei ole varaa.
Ilta kului rattoisasti rupatellessa, aika paljon muisteltiin erilaisia tapahtumia vuosien varrelta. Hiukan mietittiin myös mitä voitaisiin ottaa syksyn ohjelmaan. Lopuksi jaettiin yli jääneet ruuat nyyttipöydältä kotiin vietäväksi ja pantiin kakun vain vähän poltetut 3 ja 5 kynttilät talteen kaappiin odottamaan sitä päivää, kun yhdistys täyttää 53 vuotta.
Harrastetyökilpailu 2024
SARJATKorukivi:
Kiviesine:
Kivikoru:
|
SÄÄNNÖTKivien tulee olla kilpailijan itsensä hiomia. Korujen tulee olla kilpailijan itsensä valmistamia. Kuhunkin sarjaan saa osallistua vain yhdellä työllä, jota ei ole palkittu aiemmissa kilpailuissa. ARVOSTELUKilpailussa ei arvostella materiaalien harvinaisuutta vaan tekijän teknistä taitoa ja taiteellista näkemystä materiaalien käsittelyssä. |
TUOMARITTuomareina toimivat taas:
|
Kilpailuun tuli kaikkiaan 19 työtä:Korukivi 7 |
Arvostelussa käytettiin viime vuonna lanseerattua lomaketta, jossa tuomarit antoivat 1 – 5 pistettä kunkin työn viidelle ominaisuudelle. Kisa oli niin tiukkaa, että tästä huolimatta korusarjassa kolme työtä sai saman pistemäärän. Tuomarit päättivät yhteistuumin niiden keskinäisen järjestyksen.
Alla olevassa taulukossa on esitetty kunkin sarjan ominaisuuksien keskiarvopisteet (suluissa viime vuoden arvot). Yhteensä-rivillä näkyy kunkin ominaisuuden keskiarvo kaikissa sarjoissa. Yhteensä-sarakkeessa näkyy kunkin sarjan keskimääräiset pisteet. Ympyröity luku alakulmassa on koko kilpailun kaikkien sarjojen keskiarvopistemäärä.
Kevään kiviretki 18.5.2024 Valtatien Murske Oy, Leppäkorventie 110, Lohja
Huikaiseva toukokuun lauantaiaamu lähteä kiviretkelle: tuomet ja rentukat kukassa, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämpömittari näyttää hellelukemia. Onko ilma liian hieno, kun retkeläisiä kertyy kohteeseen alle kymmenen?
Kivikova joukko etsii korun vaikka Kalkki-Petterin louhoksesta – nämä kivet ovat vierineet jo 35 vuotta
Saako olla rodoniittiä tai mustaa jaspista? Lohjalaiset Seppo Hyvönen, Matti Hänninen ja Raimo Keränen ovat vannoutuneita kivimiehiä. Tuula-Pouta-aho hioo korukiveä taustalla.
Koko juttu Länsi-Uusimaa lehdessä (aukeaa lehden tilaajille).
Juniorikurssi 1/2024
Aina silloin tällöin jonkun jäsenemme lapsi haluaisi päästä mukaan vanhempansa harrastukseen – tai ainakin on kovin kiinnostunut kivistä. Tätä nuoren ihmisen kiinnostustahan ei sovi tappaa pistämällä jonoon vuodeksi odottamaan vuoroa normaalille viikonloppukurssille. Siksi päätimme perustaa juniorikurssin, joka on tarkoitettu jäsentemme lapsille.
Hiontakurssi 24.-25-2-2024
Tällä kertaa kävi niin, että lohjalainen kurssilainen peruutti osallistumisensa sen verran ajoissa, että ehdittiin soitella jonossa oleville ja laittamaan jopa kotisivuille ilmoitus peruutuspaikasta, mutta ei onnistuttu saamaan ketään peruuttaneen tilalle. Eli kolme kurssilaista meillä nytkin oli, kaksi Helsingistä ja yksi Tammisaaresta – kaikilla taisi olla jotain yhteyksiä Lohjalle ennestään. Toinen helsinkiläinen ja tammisaarelainen halusivat jatkaa ja liittyivät jäseniksi.
Arki-iltakurssi 1/2024 vko 4
Viikonloppuisin pidettävät kivenhionnan alkeiskurssimme ovat olleet niin suosittuja, että jäseneksi liittyneet henkilöt ovat saattaneet joutua jonottamaan kurssille jopa vuoden. Viikonloppukurssien määrää ei oikein voi lisätä, koska lauantaisin jäsentemme pitäisi päästä hiomaan. Siksi päätimme, että uusille jäsenille tarjotaan mahdollisuutta tulla kurssille kolmena arki-iltana kolme tuntia illassa. Paikalla on yksi opettaja ja enintään kaksi oppilasta. Opettaja ja oppilaat sopivat keskenään kurssipäivät ja –ajat.
Sahan kunnostus
Joulutauon jälkeen koimme ikävän yllätyksen lauantaina 13.1. kun aloitimme ensimmäistä juniorikurssia: saha ei toiminut lainkaan.
Maanantaina 15.1. pistettiin saha remonttiin, vaihdettiin laakerit ja uusi hieman entistä pitempi hihna. Samalla muokattiin vähän sahan ulkokuorta niin että sen kokoaminen takaisin ehjäksi moottorin irrottamisen jälkeen on hieman helpompaa.
Remontin jälkeenkin saha naukui aika ikävästi – ilmeisemminkin terää piti vielä siirtää hieman, ettei osu aukon reunaan. Kun terä irrotettiin, huomattiin että se oli niin vääntynyt, että se osui teräaukon kumpaankin reunaan vuorotellen.
Harmi – terä oli vielä aika uusi ja timanttiakin tallella reilusti, mutta vääntynyttä terää on toivotonta yrittää oikaista.
Yritetään siis jatkossa muistaa, että kiveä työnnetään aina vain kohtisuoraan sahan terää kohti ja molemmilla käsillä samalla voimalla. Kiveä ei saa kääntää kun terä on sahausurassa.
Sahauksen aloittaessasi voit myös tarkastaa, että säiliössä on riittävästi vettä (vähän yli terän timanttireunuksen). Jos kivi on korkeampi kuin sahan terä, se on liian suuri tälle sahalle.
Pikkujoulu 9.12.2023
Perinteinen nyyttikestipöytä notkui taas. Uutuutena tämän vuoden tarjonnassa oli graavattu siika ja laktoositon kasvispiirakka. Taas tuli turistua aloitusglögin kanssa niin kauan, että osa lämpimistä herkuista ehti jäähtyä turhan paljon. Ja tämän vuoden unohdus oli munavoi: kyllä harmitti, kun makoisten karjalanpiirakoiden päälle piti levittää ”vain” herkullista vuohenjuustoa, kun se pahuksen munavoi oli kotona jääkaapissa.
Valokuvakilpailun kunniakirjat jaettiin, valitettavasti Titta, kisan voittaja ei päässyt paikalle. Vuoden Oivallus-kiertopalkinto päätettiin antaa tänä vuonna Johan Haavistolle tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta yhdistyksen hyväksi. Valitettavasti Johankaan ei päässyt paikalle.
Joululauluja kuunneltiin. Cd-kokoelman joululaulut vaan kuullostivat enimmäkseen hartailta virsiltä. Vaihdettiin siis spotify-linjalle: ehdoton suosikki Juicen Sika kyllä löytyi, mutta ei spotifykään tunnistanut hakua ”iloiset joululaulut”.
Tunnelma oli mukava. Pöydän ympärys täynnä porukkaa. Enemmänkin olisi mahtunut, tyhjiä tuoleja oli vielä useita.
Hiontakurssi 30.9.-1.10.2023
Taas kävi niin, että viime hetken sairastuminen esti yhden kurssilaisen paikalle tulon, meillä oli siis kolme oppilasta, kaksi Vantaalta ja yksi Lohjalta. Lohjalainen liittyi jäseneksi jo kesäkuun alussa ja kurssin päättyessä myös vantaalaiset halusivat jatkaa harrastusta jäsenenä. Ryhmäkuva jäi ottamatta, juteltiin niin innokkaasti kivistä ja toiminnastamme kurssin päätteeksi, että se vaan unohtui.
Syysretki Forssan luontomuseon Mineraali- ja kivinäyttelyyn la 16.9.2023
Lähdimme pajalta klo 9.00, suuntana Wahreninkatu 4, A-rappu, 2. kerros, 30100 Forssa
"Uutuutena pysyvässä näyttelykokonaisuudessamme on ainutlaatuinen mineraali- ja kivikokoelma, joka on tieteelliseltä merkitykseltään ja laajuudeltaan Suomen kattavimpia esillepanoja. Suomen tunnetuista mineraaleista on yhteen kerättynä yli puolet, ja tuskin nykypäivänä vastaavaa voisikaan yksityishenkilö kerätä. Kokoelma on keräilijä Ilkka Järvelän työn tulosta 25 vuoden ajalta ja saatu lahjoituksena Luontomuseolle vuonna 2023. Suuri on monella yllätyksen tuntu, että voiko näin hieno kirjo tosissaan olla Suomen uumenista! Näytteet ovat tarkoin nimetty ja hyvin valaistu.
Kokoelman yhteydessä ihastuttavat ja inspiroivat taiteilija Eva Jarnen kivikorut ja äimistyttävät kiviset taulut. Maailmanluokan taideteokset kuvaavat ja nostavat esille Suomen luonnon kauneutta mitä vaativimman luonnonmateriaalin kautta."
Kevätkauden päättäjäiset 3.6.2023
Kymmenkunta kokenutta kaheliittia kokoontui 3.6. klo 16 kivipajalle kevätjuhlaan.
Nyyttikestin noutopöytä notkui nytkin nautinnollisesti. Traditionaaliset tarjottavat takasivat täyden vatsan, vaan tarjolle tuotiin myös ”terveystuotteita”: ananasta, viinirypäleitä, vihannestikkuja dippikastikkeella, mummonkurkkua, tomaattisipulia, suolakurkkuja, hunajaa, smetanaa… Syntisen hyviä olivat monet erilaiset juustot ja Pirkan leipomia sulhaspiirakoita munavoilla taisi kulua koko iso laatikko. Iso vadillinen herkullisia kotitekoisia lihapullia katosi myös parempiin suihin.
Keväisen harrastetyökilpailun kunniakirjat jaettiin aplodien saattelemana. Turistiin mukavia ja maisteltiin erikoista humalatonta olutta ja jäsenten tekemiä kotiviinejä. Todettiin, että kesätauon aikana on hyvä keräillä kiviä talvivarastoon ja napata se komein kalliokuva syksyn valokuvakilpailuun.
Elokuussa taas tavataan.
UUTTA PAJALLA
Käsikirjastoomme on hankittu pari uutta kirjaa
- Suomen korukivet
- Suomen lohkareet ja tarinakivet
sekä Mineralia-lehden vuosikerta 2022.
Niitä voi lueskella pajalla, ei kotiinlainausta. Tule lukemaan.
Pajan puolella on vaihdettu uudet timanttinauhat 1200 sileäpintainen ja 600.
Pikkujoulu 2022
Nyyttikestipikkujoulu ei pettänyt tälläkään kertaa, ähkyksi asti saimme nauttia liekkipiirakkaa, kalaa, kinkkua, kermaperunoita, juustoja, salaattia, sienisalaattia, feikkimätiä, silliä, porkkanalaatikkoa… Aloitimme glögillä ja sen äärellä turistiin liiankin innokkaasti – lämpimät ruuat ehtivät jäähtyä turhan paljon. Jälkiruuaksi sitten nautittiin kahvin kera pipareita ja rommisydämiä.
Tänä vuonna valokuvakilpailun kunniakirjat unohtuivat, joten ne jäivät jakamatta. Jaetaan vuoden loppuun mennessä ilman suurempia seremonioita, tuloksethan on jo julkaistu kotisivuilla. Vuoden Oivallus-kiertopalkinto päätettiin antaa tänä vuonna Antti Haatajalle pitkästä ja ansiokkaasta toiminnasta yhdistyksen hyväksi, mutta valitettavasti Antti ei päässyt paikalle. |
Joululauluja vain kuunneltiin (nyt ei cd:t unohtuneet), ei laulettu. Eikä sitä pajalle tuotua kattilaa tarvittu, glögi pysyi lämpöisenä termoksessa. Lämpöinen ja mukava oli tunnelma koko illan – enemmänkin porukkaa olisi mahtunut pöydän ympärille jutustelemaan.
Kevätkauden päättäjäiset 10.6.2022
Kahelismin lisäksi dementia on iskenyt meidän porukoihin: feikkimäti, salaatti ja sitruunat oli jääneet kotiin kolmesta eri nyytistä. Feikkimäti haettiin, mutta salaatti ja sitruunat sijaitsivat niin kaukana, että päätettiin pärjätä ilman.
Eikä haitannut mitään, pöytä notkui ilman niitäkin: alkukeittona makkarakalakeitto, pääruokana muheva uunilohi suussa sulavien kermaperunoiden, feikkimädin ja liekkipiirakan kanssa. Jälkiruuaksi leipäjuustoa ja lakkoja/hilloja/muuraimia/valokkeja. Sitten vielä kuppi kahvia ja suklaakuorrutettua kahvikakkua, kuppikakkuja, timanttikoristeltua kivikakkua pikkukivien kera ja monenlaisia pikkuleipiä. Ja tietysti pikkusuolaista ja hyviä kotitekoisia vuosikertaviinejä.
Koska viime pikkujouluista unohtui musiikki, soitettiin taustamusiikkina aluksi muutama joululaulu ennen kuin vaihdettiin keväisempiin säveliin. Sitten otettiin kuvia Leilän kivistä hiotuista kivistä ja koruista, Tommi Knaapinen pyysi niitä antaessaan meille luvan mennä Leilän montulle. Ja sitten syötiin. Niin että oli napa revetä.
Viimeisenä ”virallisena ohjelmanumerona” jaettiin kunniakirjat harrastetyökilpailussa pärjänneille. Sitten turistiin kivistä ja kaikesta muusta mielenkiintoisesta maan ja taivaan välillä. Oikein onnistunut ilta ähkystä huolimatta.
Kallun kikat 23.3.2022
Jatkettiin hopeatöiden opiskelua kädestä pitäen. Tällä kertaa paikalle oli saapunut myös uudempia jäseniä, jotka eivät aiemmin olleet tehneet hopeatöitä. Kaitsu teki pantakehyksen alusta loppuun itse, Jenny teki kuppikehykseensä melkein kaikki muut vaiheet paitsi juottamisen.
Hopeaketjuinfo 12.3.2022
Päivän ohjelma hieman muuttui lennossa. Tarkoitus oli käsitellä lähinnä hopeaketjujen tekoa, valita mahdollinen malli ja sen perusteella tilata hopealankaa vaikka yhteistilauksella. Ja päättää milloin varsinainen kurssi pidettäisiin.
Kokenein ketjuntekijämme Raimo Keränen oli kuitenkin estynyt olemasta paikalla koko päivää, mutta tilalle onneksi saatiin Kalevi Seger, joka esitti alusta loppuun vaihe vaiheelta sormuksen valmistamisen käytännössä.
Hiekkavalupäivä 16.10.2021
Valupäivään ei ollut kovin suurta tungosta. Ehkä se oli hyväkin, koska valueksperttimme oli estynyt tulemasta. Mutta edettiin sellaisessa ”yritetään yhdessä” –hengessä.
Pajan hiontavälineet uusittu syyskuussa 2021
Ennen syyskuun hiontakurssia vaihdoimme uudet timanttihiontakehät karkeuksille 200 ja 400. Ne haukkaavat kiveä tosi ahnaasti – varo, jos sinulla on pehmeä kivi.
Samalla vaihdettiin myös timanttinauhat 600 ja toinen 1200 ihka uusiin. Toista 1200:aa on yritetty parannella. Hyvin näyttivät toimivan.
Koneilla kannattaa varmistaa, että vesi tulee hyvin hiontakohtaan. Vesijärjestelmiä kohennetaan vielä syksyn mittaan.
Nyt on tosi hyvä hioa, kun koneet eivät tärise lainkaan. Pistähän kivet pussiin ja tule taas hiomaan.
Kirjaston näyttely 2.-30.11.2020
Uudet timanttikehälaikat lokakuussa 2020
Karkeimpaan hiontakoneeseen on asennettu uudet timanttikehälaikat, karkeudet molemmissa 100. (Vanhat olivat 120 ja 220). Eli haukkaavat kiveä ihan eri tavalla kuin entiset, koska ovat karkeammat ja uuden karheat.
Samalla pitäisi myös "jumputuksen" kadota tai ainakin vaimentua ja koneen käydä tasaisemmin. Aluksi kannattaa myös varmistaa, että vesi jakautuu tasaisesti koko hiomapinnan leveydelle - sitä pitänee vielä säätää.
Esa Koskisen luento 19.9.2019 "1. maailmansodan linnoitustyöt Lohjan seudulla"
Porlan Järviluontoseikkailu 15.6.2019
Kiviharrastajat ry osallistui Porlan Järviluontoseikkailuun 15.6. järjestämällä kivien tunnistuspisteen. Ämpäristä piti ottaa murikat ja iskeä oikean nimikyltin kohdalle pöydälle. Tunnistettavia kiviä olivat mm. Liessaaren graniitti, sarvivälke – Uudenmaan maakuntakivi, Lehmijärven spektroliitti, ruusukvartsi Mustiolta ja pallokivi.
Innokkaita tunnistajia pöydän äärellä ehti käydä n. 150. Lapset saivat palkkioksi valita myllytetyn akaatin karkkilaatikosta – pienimmille piti painottaa, ettei sitä saa syödä. Joillekin tunnistustaminen oli hankalampaa, kun lukutaito ei vielä ollut hallussa, mutta vanhemmat auttoivat ja ihmeesti kaikki saivat kivet kohdalleen.
Tutustuminen Tytyrin elämyskaivokseen 17.11.2018
Lauantaina 17.11.2018 14 lohjalaista kiviharrastajaa kokoontui tutustumaan Tytyrin elämyskaivokseen. Saimme oppaaksi vauhdikkaan ja asiantuntevan Riitta Laineen.
Tässä linkki Tytyrinretkijuttuun.
Osallistumme Kivikierros-hankeeseen
Hankkeessa kerätään aluksi keskustan rantaraitin varrella olevaa kivitietoutta, kuten kaivokset, kivet, muinaisrannat ja luontokohteet. Mukana hankkeessa ovat Lohjan Seudun Ympäristöyhdistys ry, Kiviharrastajat ry, Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät ry, Lohjan Oppaat ry, geologi Annika Nyström Nordkalkista ja Lohjan kaupunki. Kävelyt, joissa tietoa kootaan järjestetään seuraavasti.
Alue | Aika | Lähtöpaikka |
Moisio | 18.09.2018 klo 17.00 | Kuilukatu 42 |
Hiidensalmi | 25.09.2018 klo 17.00 | Kuilukatu 42 |
Aurjahti ja Porla | 02.10.2018 klo 17.00 | Tennarin edusta, Rantapuisto 45 |
Myllylampi | 09.10.2018 klo 17.00 | Ojamonkadun ja Kalkkivuorenkadun kulma |
Ojamo | 16.10.2018 klo 17.00 | Vähä-Ojamonkatu 13 |
Liessaari | 23.10.2018 klo 16.15 | Liessaaren sillan pysäköintialue, HUOM. aika |
Kiviharrastajien toivotaan osallistuvan kävelyihin. Mukaan saa tulla myös pelkästään retkeilemään.
Tervetuloa!
Moision reitti aloitti Kivikierros-hankkeenMoision reitin kivikohteiden kartoitusretkelle 18.9. osallistui Kiviharrastajista Karitta Laitinen ja Tuula Pouta-aho. Kuvassa näkyvät lohkareet lienevät entisen asuinalueen kiviä. Mielenkiintoisista kohteista julkaistaan nettiin tietoa, johon pääsee käsiksi koordinaattien tai QR-koodin avulla. |