Harrastetyökilpailu 2022
Pitkästä aikaa saatiin kuin saatiinkin järjestettyä harrastetyökilpailu. Määräaikaan mennessä ei kaikkiin sarjoihin saatu viittä työtä, joten kilpailuaikaa jatkettiin puolellatoista viikolla, 7.5. saakka.
Lopulta ”Koruton kivi” –sarjaan tuli peräti 12 työtä, ”Kivikoru” –sarjaan 5 työtä ja ”Kivetön koru” –sarjaan 7 työtä – aika hieno määrä. Tuomarointi tapahtui 12.5. pajallamme ja kisa oli tiukka.



Hiontakurssi 23.–24.4.2022
Kevään viimeiseltä kurssilta ei saatu uusia jäseniä, kurssilaiset olivat Vantaalta ja Klaukkalasta ja pari heistä viettää suuren osan vuodesta vielä kauempana, Leppävirralla ja New Yorkissa. Mutta hauskaa meillä oli ja tulinen kipinä kivenhiontaan kyllä syttyi.

Kallun kikat 23.3.2022
Jatkettiin hopeatöiden opiskelua kädestä pitäen. Tällä kertaa paikalle oli saapunut myös uudempia jäseniä, jotka eivät aiemmin olleet tehneet hopeatöitä. Kaitsu teki pantakehyksen alusta loppuun itse, Jenny teki kuppikehykseensä melkein kaikki muut vaiheet paitsi juottamisen.

Hopeaketjuinfo 12.3.2022
Päivän ohjelma hieman muuttui lennossa. Tarkoitus oli käsitellä lähinnä hopeaketjujen tekoa, valita mahdollinen malli ja sen perusteella tilata hopealankaa vaikka yhteistilauksella. Ja päättää milloin varsinainen kurssi pidettäisiin.

Kokenein ketjuntekijämme Raimo Keränen oli kuitenkin estynyt olemasta paikalla koko päivää, mutta tilalle onneksi saatiin Kalevi Seger, joka esitti alusta loppuun vaihe vaiheelta sormuksen valmistamisen käytännössä.
Hiontakurssi 12.–13.2.2022
Kahelismi (kivihulluus) periytyy, se nähtiin kun kurssille tuli kolme nuorta naista, joiden mummu ja isomummu on aikoinaan ollut ahkera jäsenemme. Myös neljäs kurssilainen oli Lohjalta – paikalliskurssi siis, kuinka mukavaa että kaikilla on lyhyt matka pajalle, sillä kaikki neljä liittyivät heti jäseniksi.

Pikkujoulu 2021
Tällä kertaa vietettiin taas vanhanaikainen nyyttikestipikkujoulu. Ja nyyttejä oli tuotu pöytä notkumaan: flammküchenia, kalaa, kinkkua, kermaperunoita, juustoja, salaattia, viinirypäleitä, salaattia, jälkiruokaa… ja tietenkin glögiä. Ja joka vuosi sama ongelma: miten lämmitetään valmisglögi – ensi vuonna kyllä muistetaan tuoda kattila.
Ilahduttavinta ehkä oli, että kaksi uutta jäsentä tuli Helsingistä saakka viettämään pikkujoulua kanssamme.
Valokuvakilpailun kunniakirjat jaettiin ja vuoden Oivallus-kiertopalkinnon sai tällä kertaa web masterimme Kaarlo Heikkinen ansiokkaasta kotisivujen ylläpidosta.


Valokuvakilpailu syksy 2021
"Rantakivet"
1. palkinto
Tuula Pouta-aho - Varrella virran

Hiekkavalupäivä 16.10.2021
Valupäivään ei ollut kovin suurta tungosta. Ehkä se oli hyväkin, koska valueksperttimme oli estynyt tulemasta. Mutta edettiin sellaisessa ”yritetään yhdessä” –hengessä.


Syyskuun retki 18.9.2021: Paloniemen luontopolku
Vain viisi urheaa kiviharrastajaa uskaltautui viileänä syyskuun aamuna Paloniemen luontopolulle. Tunnustetaan: ei me kierretty kaikkia tauluja – sataa ripsautti, vaikka aurinko paistoi samaan aikaan.

Pajan hiontavälineet uusittu syyskuussa 2021
Ennen syyskuun hiontakurssia vaihdoimme uudet timanttihiontakehät karkeuksille 200 ja 400. Ne haukkaavat kiveä tosi ahnaasti – varo, jos sinulla on pehmeä kivi.


Samalla vaihdettiin myös timanttinauhat 600 ja toinen 1200 ihka uusiin. Toista 1200:aa on yritetty parannella. Hyvin näyttivät toimivan.
Koneilla kannattaa varmistaa, että vesi tulee hyvin hiontakohtaan. Vesijärjestelmiä kohennetaan vielä syksyn mittaan.
Nyt on tosi hyvä hioa, kun koneet eivät tärise lainkaan. Pistähän kivet pussiin ja tule taas hiomaan.
Kirjaston näyttely 2.-30.11.2020

Uudet timanttikehälaikat lokakuussa 2020
Karkeimpaan hiontakoneeseen on asennettu uudet timanttikehälaikat, karkeudet molemmissa 100. (Vanhat olivat 120 ja 220). Eli haukkaavat kiveä ihan eri tavalla kuin entiset, koska ovat karkeammat ja uuden karheat.
Samalla pitäisi myös "jumputuksen" kadota tai ainakin vaimentua ja koneen käydä tasaisemmin. Aluksi kannattaa myös varmistaa, että vesi jakautuu tasaisesti koko hiomapinnan leveydelle - sitä pitänee vielä säätää.

Esa Koskisen luento 19.9.2019 "1. maailmansodan linnoitustyöt Lohjan seudulla"

Porlan Järviluontoseikkailu 15.6.2019
Kiviharrastajat ry osallistui Porlan Järviluontoseikkailuun 15.6. järjestämällä kivien tunnistuspisteen. Ämpäristä piti ottaa murikat ja iskeä oikean nimikyltin kohdalle pöydälle. Tunnistettavia kiviä olivat mm. Liessaaren graniitti, sarvivälke – Uudenmaan maakuntakivi, Lehmijärven spektroliitti, ruusukvartsi Mustiolta ja pallokivi.
Innokkaita tunnistajia pöydän äärellä ehti käydä n. 150. Lapset saivat palkkioksi valita myllytetyn akaatin karkkilaatikosta – pienimmille piti painottaa, ettei sitä saa syödä. Joillekin tunnistustaminen oli hankalampaa, kun lukutaito ei vielä ollut hallussa, mutta vanhemmat auttoivat ja ihmeesti kaikki saivat kivet kohdalleen.

Tutustuminen Tytyrin elämyskaivokseen 17.11.2018
Lauantaina 17.11.2018 14 lohjalaista kiviharrastajaa kokoontui tutustumaan Tytyrin elämyskaivokseen. Saimme oppaaksi vauhdikkaan ja asiantuntevan Riitta Laineen.
Tässä linkki Tytyrinretkijuttuun.
Osallistumme Kivikierros-hankeeseen
Hankkeessa kerätään aluksi keskustan rantaraitin varrella olevaa kivitietoutta, kuten kaivokset, kivet, muinaisrannat ja luontokohteet. Mukana hankkeessa ovat Lohjan Seudun Ympäristöyhdistys ry, Kiviharrastajat ry, Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät ry, Lohjan Oppaat ry, geologi Annika Nyström Nordkalkista ja Lohjan kaupunki. Kävelyt, joissa tietoa kootaan järjestetään seuraavasti.
Alue | Aika | Lähtöpaikka |
Moisio | 18.09.2018 klo 17.00 | Kuilukatu 42 |
Hiidensalmi | 25.09.2018 klo 17.00 | Kuilukatu 42 |
Aurjahti ja Porla | 02.10.2018 klo 17.00 | Tennarin edusta, Rantapuisto 45 |
Myllylampi | 09.10.2018 klo 17.00 | Ojamonkadun ja Kalkkivuorenkadun kulma |
Ojamo | 16.10.2018 klo 17.00 | Vähä-Ojamonkatu 13 |
Liessaari | 23.10.2018 klo 16.15 | Liessaaren sillan pysäköintialue, HUOM. aika |
Kiviharrastajien toivotaan osallistuvan kävelyihin. Mukaan saa tulla myös pelkästään retkeilemään.
Tervetuloa!
Moision reitti aloitti Kivikierros-hankkeenMoision reitin kivikohteiden kartoitusretkelle 18.9. osallistui Kiviharrastajista Karitta Laitinen ja Tuula Pouta-aho. Kuvassa näkyvät lohkareet lienevät entisen asuinalueen kiviä. Mielenkiintoisista kohteista julkaistaan nettiin tietoa, johon pääsee käsiksi koordinaattien tai QR-koodin avulla. |
![]() |