Kiviharrastajat ry Lohja

Kiviharrastajat ry:n kurssit

Uusille jäsenille ja yhdistyksen ulkopuolisille henkilöille pyritään pitämään vähintään yksi pyöröhionnan alkeiskurssi joka syksy ja kevät.

Jäsentemme toivomusten mukaan voimme kutsua myös ulkopuolisia asiantuntijoita opettamaan erilaisia tekniikoita, esim. hopeatöistä, metallien käsittelystä, emaloinnista jne.

Jos haluat osallistua jollekin kurssille tai sinulla on idea kurssiaiheeksi, ota yhteyttä yhteyslomakkeellamme

Huomaa, että yhdistyksellämme ei ole tapaturmavakuutusta. Hanki itsellesi tarpeelliseksi katsomasi vakuutusturva sinuun kohdistuvien tai sinun aiheuttamiesi vahinkojen varalle.

 

Korukivien pyöröhionnan alkeiskurssi

Kultasepänalan WIKI: Nimensä tämä hiontamuoto on saanut todennäköisesti cabouchon-hionnasta, mikä viittaa ranskalaiseen sanaan caboche, joka tarkoittaa päänuppia. Suomalainen pyöröhionta-sana tarkoittaa enemmän tai vähemmän päällyspinnaltaan kaarevaksi hiottua muotoa

Kurssien kuvakokoelma 1

- Opit sahaamaan, muotoilemaan ja kiillottamaan kiviä.
- Opit käyttämään itsenäisesti pajan laitteita ja saat oikeuden käydä hiomassa pajan aukiolo-aikoina.
- Kurssin pituus on 10 tuntia (la – su klo 10 -15) ja hinta 30 €.
- Kurssille otetaan 3 - 4 oppilasta ja paikalla on 2 – 3 opettajaa, kokeneita kivenhionnan harrastajia.
- Ensimmäinen työ tehdään yhdistyksen tarjoamasta kivestä, sen jälkeen voit työstää omia löytöjäsi.

- Pajalta löytyy kaikki tarvittava välineistö, mutta jos sinulla sattuu olemaan, ota mukaan:

- Peittävä muoviessu (”teurastajan essu”)
- Kuulosuojaimet
- Suojalasit

- Kumisaappaat ja eväät kannattaa myös ottaa mukaan, kahvia ja teetä löytyy pajalta.

Kurssien kuvakokoelma 2

 

Hiontakurssi 15.-16.4.2023

Tällä kertaa kurssilaisia oli yhden peruutuksen johdosta vain kolme, yksi Nummelta ja kaksi Helsingistä. Yksi uusi jäsen saatiin varmasti ja helsinkiläisetkin jäivät pohtimaan liittymistä.

Ryhmäkuva

Alku sujui tosi sutjakasti, kun kurssilaisia oli yksi vähemmän ja juuri ennen kurssin alkua oli vaihdettu taas uusi terä sahaan.

Alkumetreillä

Hyvää jälkeä syntyi Ristijärven pakollisista ja tuntuma kivenhiontaan syntyi kaikille helposti. Poraakin käytettiin taas ainakin kolmeen kiveen – ja ilahduttavasti kurssilaiset eivät arkailleet minkään koneen käyttöä.

Poraus

Kurssilaisilla oli kiitettävästi omia kiviä mukanaan. Kaikilla löytyi granaattia kivistä, Nummelta oli löytynyt isoja ja harvinaisen ehjiä hiontakelpoisia kiteitä. Pari yllätystäkin kivien sisältä löytyi: vaalean platkun kiven sisältä löytyi hienoa tummaa raitakuviota ja kivi oli todella tiivis. Siitä syntyy varmasti upea korukivi. Tunnistamatta se kyllä jäi.

Toinen yllätys oli Saariselältä noukittu pieni kivi, joka jakautui tarkasti tummaan ja vaaleaan päähän. Yllätys oli sisältä löytynyt ”reikä”, joka luupin kanssa tarkasteltuna osoittautui minimaaliseksi kideonkaloksi. Mikä koru noista kivistä ikinä syntyykään, sen kantajan tulee pitää aina luuppia mukanaan, jotta voi esitellä myös kivensä sisäisen kauneuden 🙂

MysteerikiviKideonkaloita

Vain ensimmäiset pakolliset työt tehtiin yhdistyksen tutusta ristijärveläisestä, kaikki muut olivat kurssilaisten omista kivistä. 14 ihan valmista työtä ja yksi hieman kesken jäänyt jäi puuttumaan kuvasta.

Tuotokset

 

Hiontakurssi 19.–20.11.2022

Syksyn viimeisen kurssin osallistujat tulivat kaikki kauempaa, Helsingistä ja Vantaalta, niin että uusia jäseniä ei tällä kertaa saatu – ainakaan vielä.

Ryhmäkuva

Sahaaminen sujui nyt sutjakasti, kun viime kurssin aikana vaihdettiin uusi terä.

Sahaaminen

Ristijärven pakolliset valmistuivat lauantain alkuiltapäivästä erittäin huolellisen työstämisen tuloksena. Yleensä kurssilaiset antavat työnsä tarkastettavaksi kysyen: ”Joko tämä on valmis?”. Nämä kurssilaiset kysyivät: ”Voisiko tälle tehdä vielä jotain?”.

Saplunointi

Porakonettakin käytettiin, viimeisessä porauksessa tosin terä ruttaantui niin, että reikä jäi vähän kesken.

Poraaminen

Pari pudotusta ja lohkeamaakin kärsittiin, mutta graniitista, kvartsista, kiilteestä, spektroliitista, aventuriinista, amatsoniitista ja krysokollasta syntyi silti 14 upeaa työtä. Suurin oli pienoisveistos hiekkakuoppakivestä, joka saattaa olla joko Pääsiäissaarten Moai-ukko tai pingviini katselukulmasta riippuen.

Tuotokset

 

Hiontakurssi 3.–4.9.2022

Syyskuun kurssille saatiin kaikki osallistujat Lohjalta. Ja kaikilla on ollut taipumuksena pienestä pitäen täyttää taskut mielenkiintoisilla kivillä. Niinpä ei ollut mikään ihme, että kaikki ilmoittivat haluavansa jäseneksi jo ensimmäisen kurssipäivän aikana.

Hiontakurssilaiset 3.-4.9.2022

Pakollisen Ristijärven graniitin sahaaminen tuntui tosi hitaalta alulta, vaihdettiin sitten sahanterä toiseksi päiväksi. Kurssilaisten kivisilmä himoitsi eniten vihreää ja mustaa, niinpä kivivalikoimaan tuli kromimarmoria, epidoottia, vihertävää jaspista Lapista ja upeasti läikähtelevää tummaa larvikiittia sekä karneolia. Eikä pidä unohtaa savukvartsista ja kierrätyskuparilangasta rakentuvaa muurahaista, joka valitettavasti jäi vielä kesken.

Sahaus

Kurssilaiset ahersivat 13 ihan valmista kiveä (yksi oli kuvauksen aikana pakkasessa) ja muurahaisen valmistumista odotamme mielenkiinnolla. Innokkaimmat varmaan jatkavat heti keskiviikkona.

HiontaTuotokset

 

Hiontakurssi 23.–24.4.2022

Kevään viimeiseltä kurssilta ei saatu uusia jäseniä, kurssilaiset olivat Vantaalta ja Klaukkalasta ja pari heistä viettää suuren osan vuodesta vielä kauempana, Leppävirralla ja New Yorkissa. Mutta hauskaa meillä oli ja tulinen kipinä kivenhiontaan kyllä syttyi.

Ryhmäkuva

Kurssin erikoisuus oli Outokummun upeat uvaroviittikiteet, joita yksi kurssilainen toi näytille. Eipä ole opettajat ennen pidelleet käsissään yhtä upeita, isoja ja värikkäitä uvaroviitteja.

Uvaroviittikiteitä

Outokummun kromidiopsidi on yhä yhtä hankalaa kuin aina ennenkin: ihan ehjän näköinen palanen särkyy silpuksi sahattaessa. Kekseliäisyyttä kaivattiin rakuunaristin muotoisen kiven sivujen hiontaan – onnistuihan se päätytimanttilaikoilla käsin hiomalla.

Ristin hionta

Mielettömän loppukirin päätteeksi toisen päivän lopulla valmiita töitä oli 19, mutta se viimeinen halkesi kittiä irroitettaessa. Kiviksi kurssilaiset valitsivat monipuolisesti aventuriinikvartsia, kirjomaasälpää, kalkkikiveä, kuparimalmia, jaspista, kromidiopsidia ja sarvivälkettä sekä tietysti sitä pakollista Ristijärven vaaleaa graniittia.

Työn touhussa Tuotokset

 

Aikaisemmat kurssit

Hiontakurssi 12.–13.2.2022

Kahelismi (kivihulluus) periytyy, se nähtiin kun kurssille tuli kolme nuorta naista, joiden mummu ja isomummu on aikoinaan ollut ahkera jäsenemme. Myös neljäs kurssilainen oli Lohjalta – paikalliskurssi siis, kuinka mukavaa että kaikilla on lyhyt matka pajalle, sillä kaikki neljä liittyivät heti jäseniksi.

Hiontakurssi 12.-13.2.2022Hiontakurssi 12.-13.2.2022 työn touhussa

Pakollisen Ristijärven graniitin jälkeen hiottiin mm. amatsoniittia, ametistia, kromimarmoria, kvartsia, porfyyriä, jaspista, serpentiiniä… ja todella mielenkiintoista norjalaista rullakiveä. Joka kurssilla opettajatkin oppivat jotain uutta. Ahkeran googlauksen jälkeen opimme, että yhden kurssilaisen tuomat rullakivet ovat kvartsiittia. Mahtava kiilto tuli näihin upeisiin kiviin.

Hiontakurssi 12.-13.2.2022 rullakivetHiontakurssi 12.-13.2.2022 valmistuneet

Kurssin tuloksena syntyi 16 ihan valmista kiveä (2 puuttuu kuvasta, kun olivat välillä kateissa) ja muutama jäi kesken. Sehän ei haittaa, kun heti keskiviikkona pääsee jatkamaan.


 

Hiontakurssi 4.–5.12.2021

Kyllä harmitti – kaikkien niiden kymmenkunnan henkilön puolesta, jotka jonottavat hiontakurssille ja pääsevät vasta helmi – toukokuussa. Neljästä kurssille ilmoittautuneesta paikalle ilmestyi vain yksi. Eikä mitään viestiä tai ajoissa tehtyä peruutusta.

Jollain oli kurssikutsu ohjeineen ja materiaaleineen kadonnut sähköpostissa, toinen oli jopa maksanut, kolmatta ei saatu millään konstilla kiinni. Pitänee miettiä tarkasti, miten vastaavan toistuminen estetään tulevaisuudessa.

Mutta kurssihan tietenkin pidettiin sille yhdelle urhealle Riihimäkeläiselle. Ainakin opetus oli yksilöllistä, kaksi opettajaa molempina päivinä ”hengitti niskaan”. Eikä tarvinnut missään vaiheessa jonottaa millekään koneelle. Ja tuloksia syntyi kivasti, kuusi komeaa hiottua kiveä.

Hiontakurssi 4.-5.12.2021Hiontakurssin 4.-5.12.2021 työt

 

Hiontakurssi 6.–7.11.2021

Tällä kertaa kurssilaiset tulivat Helsingistä ja Karkkilasta.

Kurssin ryhmäkuva

Kirkas kvartsi, kuukivi, topaasi, krysoberylli, praseemi – tällaisia aarteita löytyi kurssilaisten kivivarastosta - tuliaisia Uudesta Seelannista ja Sri Lankasta. Eikä unohdeta kotimaista granaattia, joka oli löytynyt koulun purkutyömaalta, siitä syntyi upea pari pikku ovaaleja vaikka korvanapeiksi. Kaikkein arvokkaimmat kivet pantiin takaisin pussiin odottamaan tulevaisuutta, kenties viistehiontaa.

Kivivarasto

Kurssi aloitettiin perinteisesti pakollisella työllä Ristijärven vaaleasta graniitista ja sen jälkeen oppilaat saivat tehdä vapaasti omista kivistään tai pajalta pengotuista. Ja niistähän syntyi tosi upeita stressikiviä, hiottuja kivinäytteitä ja tietenkin korukiviä, oikein kunnon kokoelma.

HiontaaKurssin sato

 

Hiontakurssi 9.–10.10.2021

Kurssin ryhmäkuva

Wau mikä kurssi! Tällä kertaa kurssilaiset Espoosta, Helsingistä ja Veikkolasta olivat todella kunnianhimoisia ja täynnä luovia ideoita. Niinpä porakoneesta tehtiin hiontalaite teippaamalla vesihiomapaperia terän ympäri, jotta kiveen poratun aukon sisäpinnat saatiin hiottua. Ja tulihan siitä mielenkiintoinen kiveen upotettu kivi.

Porakone hiomalaitteenaKivi kiveen istutusKiillotus kromioksidilla

Joillakin kurssilaisilla oli mukana omia kiviä kassikaupalla, toiset tyytyivät pajalta löytyviin kiviin. Valitettavasti niistäkin tuli valittua hankalan pehmeitä kiviä (esim. sekakivi malakiitista, atsuriitista ja jostain ruskeasta). Kiiltoa ei tahtonut syntyä millään. Lopulta löydettiin kaapista kauan käyttämättä ollut kromioksidi. Kyllä kiiltää nyt.

Tikutus

Kurssin tuloksena syntyi sievä kokoelma hiottuja kiviä. Ihan kaikki eivät ehtineet valmiiksi, mutta eihän se haittaa, kun kolme neljästä liittyi heti jäseniksi ja tulevat pajalle jatkamaan harrastusta. Ja se neljäskin uskoo liittyvänsä, kunhan kiireet hellittävät.

Kurssin sato

 

Hiontakurssi 11.–12.9.2021

Pitkän koronatauon jälkeen oli mukavaa järjestää taas hiontakurssi. Vaan kyllä se korona ja vähän muutkin sairaudet ulottivat pitkän kouransa tähänkin kurssiin ja aiheutti viime hetken peruutuksia. Harmi, kun tulijoita olisi paljon – kaikille on onneksi saatu järjestettyä paikat myöhempiin kursseihin – järjestetään niin paljon kursseja kuin tarvitaan.

Tällä kurssilla tutkailtiin Rukan kivien sisuksia ja työstettiin kvartsia, lapis latsulia, akaattia ja niitä Rukan kiviä. Kaikki hienosti onnistuneet työt eivät valitettavasti tulleet yhteiskuvaan.

Karvaisin kurssilainen oli Bertta, uskomattoman kiltti ja rauhallinen susikoira. Harvemmin sitä uskaltaa surutta kutkuttaa vieraan susikoiran vatsanalusta. Ja harva koira ei korvaansa lotkauta, kun pannaan ultraäänipesuri päälle.

Hiontakurssi 11.09.2021Hiontakurssin 11.09.2021 työt

 

Hiontakurssi 21.-22.11.2020

Pajalla kihisi taas innostus viikonloppuna, kun kurssilaiset pääsivät sahaamaan ja hiomaan kiviä ensimmäisen kerran elämässän - vaikka kiviin oli jo tutustuttu aika paljon, ainakin kristallien voimaan.

Erinäisten peruutusten jälkeen kurssilla oli vain 2 osallistujaa, äiti ja tytär Helsingistä.

Kurssilaisten vähyys ei toki tahtia haitannut, pikemminkin päin vastoin: kumpikin ehti hioa valmiiksi asti 4 upeaa työtä.

Ja saivat taatusti yksilöllistä opastusta.

Hiontakurssin osallistujat marraskuussa 2020 Hionnat menossaHiontakurssin työt

 

Hiontakurssi 3.-4.10.2020

Kiviharrastajat ry:n ensimmäinen perhekurssi on nyt pidetty - ja miten kivaa meillä olikaan!

9-vuotias Aaron kävi rohkeasti ensimmäisenä sahaamaan ja ahkeroi peräti 5 valmista kiveä kahden päivän aikana - ehdoton ennätys kurssihistoriamme aikana. Ja ne olivat laadukkaasti hiottuja.

7-vuotiasta Ainoa sahan kova ääni aluksi vähän pelotti, mutta pian hänkin rohkaistui ja kaikkiin laitteisiin ylettyi hyvin jakkaran päältä.

Aino ahersi 3 kiveä kuten vanhempansakin. Taisimme kaikki olla oikein tyytyväisiä kurssin antiin.

Hiontakurssin osallistujat 2020 9-vuotias Aaron ahkeroiHiontakurssin työt

 

Hiontakurssi 26.-27.10.2019

Ilma oli kosteana vesihöyrystä, kun neljä oppilasta ja kolme opettajaa ahtautui pajalle perehtymään kivenhionnan saloihin.

Kaikilla innokkailla kurssilaisilla oli hyvä muototaju ja he olivat sangen nopeaoppisia, kuten kurssilla valmistetuista töistä voi päätellä.

Kurssin päätteeksi otettiin vielä ryhmäkuva.

Hiontakurssin osallistujat 2019Hiontakurssin työt

 

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

Oli tosi mukava viikonloppu, kurssilaiset olivat erittäin tiedonhaluisia, aktiivisia ja ahkeria ja uskomattoman tuotteliaita.

1. Jonossa kivisahalle eka kertaa elämässä.

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

2. Hiominen hieman ahtaassa kulmassa - siirrettiin yhtä konetta kauemmas nurkasta ekan kurssipäivän jälkeen.

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

3. Kurssin saavutuksia, osa jäi kesken. Kuvasta puuttuu yksi "pakollinen" työ, Ristimäen graniitista tehty ovaali - sillä aloitettiin.

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

 

Ensimmäinen hionnan alkeiskurssi pidettiin uudella pajalla 3.-4.3.2018

Sopiva kurssitettavien määrä uusissa tiloissa on 4 kerrallaan. Kurssin yhteydessä parannettiin vielä laitteiden toiminnallista sijoitusta hiontahuoneessa.

Kiven sahausKiven kiinnitys tikkuun Kiven karkeahiontaKivien hiontaa

Alkuun