Kiviharrastajat ry Lohja

Kiviharrastajat ry:n kurssit

Uusille jäsenille ja yhdistyksen ulkopuolisille henkilöille pyritään pitämään vähintään yhtenä viikonloppuna pyöröhionnan alkeiskurssi joka syksy ja kevät.

Tarpeen mukaan voidaan järjestää uusille jäsenille alkeiskursseja arki-iltaisin.

Jäsentemme lapset voivat suorittaa alkeiskurssin vanhempiensa seurassa ja valvonnassa erikseen sovittavina lauantaina pajan normaalin aukiolon puitteissa.

Jäsentemme toivomusten mukaan voimme kutsua myös ulkopuolisia asiantuntijoita opettamaan erilaisia tekniikoita, esim. hopeatöistä, metallien käsittelystä, emaloinnista jne.

Jos haluat osallistua jollekin kurssille tai sinulla on idea kurssiaiheeksi, ota yhteyttä yhteyslomakkeellamme

Huomaa, että yhdistyksellämme ei ole tapaturmavakuutusta. Hanki itsellesi tarpeelliseksi katsomasi vakuutusturva sinuun kohdistuvien tai sinun aiheuttamiesi vahinkojen varalle.

 

Korukivien pyöröhionnan alkeiskurssin sisältö

Kultasepänalan WIKI: Nimensä tämä hiontamuoto on saanut todennäköisesti cabouchon-hionnasta, mikä viittaa ranskalaiseen sanaan caboche, joka tarkoittaa päänuppia. Suomalainen pyöröhionta-sana tarkoittaa enemmän tai vähemmän päällyspinnaltaan kaarevaksi hiottua muotoa

Kurssien kuvakokoelma 1

- Opit sahaamaan, muotoilemaan ja kiillottamaan kiviä.
- Opit käyttämään itsenäisesti pajan laitteita ja saat oikeuden käydä hiomassa pajan aukiolo-aikoina.
- Ensimmäinen työ tehdään yhdistyksen tarjoamasta kivestä, sen jälkeen voit työstää omia löytöjäsi.

- Pajalta löytyy kaikki tarvittava välineistö, mutta jos sinulla sattuu olemaan, ota mukaan:

- Peittävä muoviessu (”teurastajan essu”)
- Kuulosuojaimet
- Suojalasit
- Vedenpitävät jalkineet

Kurssimuodot

Viikonlopun alkeiskurssi

 • Uusille jäsenille ja ulkopuolisille (ei edellytä jäseneksi liittymistä)
 • 3 - 4 kurssilaista, 2 – 3 opettajaa
 • La – su klo 10 – 15 yhdistyksen ohjelmassa ilmoitettavina päivinä, 2 kurssia vuodessa
 • Hinta 30 €

Arki-iltakurssi

 • Vain uusille jäsenille
 • Max. 2 oppilasta, 1 opettaja
 • Kurssilaiset ja opettaja sopivat kurssipäivät ja –ajat, 3 iltaa á 3 tuntia (ma, ti, to tai pe)
 • Hinta 55 € (sisältää kurssin ja jäsenmaksun; 30 €, jos jäsenmaksu on jo maksettu)

Juniorikurssi

 • Vain jäsenten lapsille
 • 1 oppilas kerrallaan, 1 – 2 opettajaa
 • Kolmena sovittuna lauantaina á 3 tuntia
 • Hinta 30 € tai 55 € jos lapsi liittyy samalla jäseneksi
Kurssien kuvakokoelma 2

 

Juniorikurssi 1/2024

Aina silloin tällöin jonkun jäsenemme lapsi haluaisi päästä mukaan vanhempansa harrastukseen – tai ainakin on kovin kiinnostunut kivistä. Tätä nuoren ihmisen kiinnostustahan ei sovi tappaa pistämällä jonoon vuodeksi odottamaan vuoroa normaalille viikonloppukurssille. Siksi päätimme perustaa juniorikurssin, joka on tarkoitettu jäsentemme lapsille.

Erikseen sovittavina kolmena lauantaina normaalina pajan aukioloaikana yksi oppilas voi tulla vanhempansa seurassa ja valvonnassa mukaan pajalle. Paja on siis normaalikäytössä jäsenille, mutta pidämme huolen, että kurssitettava saa vuoronsa kullekin koneelle sopivassa järjestyksessä. Opetamme hänelle samat asiat kuin normaalilla alkeiskurssillakin. Ihanteellisinta olisi, jos opetus voitaisiin järjestää kolmena peräkkäisenä lauantaina, mutta nuoret ovat hyviä omaksumaan ja muistamaan oppimansa niin että ei haittaa, jos joku lauantai jää väliin.

Ensimmäinen juniorikurssi pidettiin oppilaan muista menoista johtuen tosi pitkillä väleillä: 13.1., 10.2. ja 9.3. Hyvin oppi kuitenkin tarttui. Ensimmäisellä kerralla törmättiin kylläkin isoon haasteeseen: joulutauon jälkeen saha ei toiminut. Ei auttanut muu kuin käyttää sopivan kokoista valmista siivua Ristijärven vaaleaa graniittia ja jättää sahauksen opetteleminen toiseen kertaan. Ja hieno ovaalihan siitä syntyi. Toisella kerralla sitten sahattiin jaspisbreksiaa ja siitäkin syntyi upea ovaali. Kolmantena lauantaina työn alla oli iso aventuriinikvartsiitti. Tuntui, että oppilaalla oli luontainen ”hiontataju” – hän ei juurikaan kaivannut ohjausta ja muoto syntyi helposti.

TikutusSahausHionta

Kolmen lauantain kurssi normaalin hiontapäivän osana osoittautui toimivaksi, varsinkin kun pajalla sattui olemaan melko hiljaiset lauantait. Äiti ja tytär olivat tyytyväisiä. Ja tuloksia syntyi:

Tuotos

 

Hiontakurssi 24.-25-2-2024

Tällä kertaa kävi niin, että lohjalainen kurssilainen peruutti osallistumisensa sen verran ajoissa, että ehdittiin soitella jonossa oleville ja laittamaan jopa kotisivuille ilmoitus peruutuspaikasta, mutta ei onnistuttu saamaan ketään peruuttaneen tilalle. Eli kolme kurssilaista meillä nytkin oli, kaksi Helsingistä ja yksi Tammisaaresta – kaikilla taisi olla jotain yhteyksiä Lohjalle ennestään. Toinen helsinkiläinen ja tammisaarelainen halusivat jatkaa ja liittyivät jäseniksi.

Ryhmäkuva

Sahaaminen kävi sangen sujuvasti, kun saha oli juuri remontoitu ja terä uusi. Kaikki sahasivat joutuisasti itselleen siivun Ristijärven vaaleasta graniitista ja pääsivät jatkamaan karkeaan hiontaan.

Alkutaival

Pakollisten töiden jälkeen lauantai-iltapäivänä kurssilaiset pääsivät työstämään omia ja pajan ”aarrelaatikoista” valitsemiaan kiviä: kvartsia, kvartsiittia, kyaniittia, masuunikuonaa, akaattia ja jaspista ainakin työstettiin. Akaatti ei halunnut millään pysyä tikussa ja jaspiksen ja kvartsiitin poraamisessa meni melkoisesti aikaa.

TikutusongelmiaPoraus 1Poraus 2

Aika paljon juteltiin kivien ominaisuuksista ja hiottavuudesta. Haaveiltiin myös kivien kaivertamisesta ja katseltiin Mineralia-lehden kuvia upeista kaiverrustöistä. Kaikilla kurssilaisilla oli erittäin hyvä muototaju ja kärsivällisyyttä huolelliseen työhön. Niinpä kurssilla valmistui 10 täysin valmista työtä ja yksi valmiiksi tikutettu ovaali, josta on hyvä jatkaa eteenpäin jäsenenä.

Tuotokset

 

Arki-iltakurssi 1/2024 vko 4

Viikonloppuisin pidettävät kivenhionnan alkeiskurssimme ovat olleet niin suosittuja, että jäseneksi liittyneet henkilöt ovat saattaneet joutua jonottamaan kurssille jopa vuoden. Viikonloppukurssien määrää ei oikein voi lisätä, koska lauantaisin jäsentemme pitäisi päästä hiomaan. Siksi päätimme, että uusille jäsenille tarjotaan mahdollisuutta tulla kurssille kolmena arki-iltana kolme tuntia illassa. Paikalla on yksi opettaja ja enintään kaksi oppilasta. Opettaja ja oppilaat sopivat keskenään kurssipäivät ja –ajat.

Ensimmäinen arki-iltakurssi pidettiin viikolla 4, maanantai, tiistai ja perjantai. Oppilaana oli äiti ja tytär Otalammelta. Tälläkin kurssilla opiskelu aloitettiin pakollisella työllä tasasivuiseksi leikatusta Ristijärven vaaleasta graniittipalasta. Kurssilaiset ilmeisesti mieltyivät tähän kiveen, koska tekivät toisenkin työn samasta kivestä.

AlkuKarkeaPohja

Kolmen arki-illan kurssi osoittautui sangen onnistuneeksi, varsinkin kun kaikki illat saatiin sopimaan yhteen viikkoon. Ja tuloksia syntyi, 6 valmista työtä ja epäonninen särkynyt keskeneräinen.

Arki-iltakurssin 1 tuotos

 

Hiontakurssi 30.9.-1.10.2023

Taas kävi niin, että viime hetken sairastuminen esti yhden kurssilaisen paikalle tulon, meillä oli siis kolme oppilasta, kaksi Vantaalta ja yksi Lohjalta. Lohjalainen liittyi jäseneksi jo kesäkuun alussa ja kurssin päättyessä myös vantaalaiset halusivat jatkaa harrastusta jäsenenä. Ryhmäkuva jäi ottamatta, juteltiin niin innokkaasti kivistä ja toiminnastamme kurssin päätteeksi, että se vaan unohtui.

Ensimmäinen sahaus aina aiheuttaa vähän jonoa, kun jokaisen pitää sahata itselleen siivu Ristijärven vaaleasta graniitista.

Sahajono

Pakolliset työt valmistuivat lauantaina hyvissä ajoin niin, että kurssilaiset pääsivät työstämään omia kiviään, amatsoniittia, kalkkikiveä, hiekkakiveä, kvartsia, serpentiiniä. Jokunen kivi jäi tunnistamattakin. Ja spektroliitti tuotti taas ongelmia halkeillessaan jo sahauksen jälkeen.

Kaikki hioo

Tunnelma kurssilla oli rento ja vapautunut, ei pidetty kiirettä ja juteltiin kivistä aika paljon. Tutkailtiin kurssilaisen omia kiviä ja yritettiin tunnistaa joitakin niistä kirjahyllymme opusten avulla. Saimme kiittävää palautetta siitä, että paikalla on monta opettajaa – ei tarvinnut jonottaa missään vaiheessa opettajan neuvoja tai millekään koneelle alkusahauksen jälkeen.

Karkea hiontaMitä seuraavaksi

Jollain kurssilla on ehkä tehty määrällisesti enemmän kiviä, mutta tällä kertaa kurssilaiset jaksoivat viimeistellä työnsä todella tarkkaan ja laadukkaasti, lohkeamienkin jälkeen katsottiin mitä on tehtävissä ja jatkettiin sitkeästi. Tuloksena 10 täysin valmista kaunista työtä.

Tuotokset

 

Hiontakurssi 15.-16.4.2023

Tällä kertaa kurssilaisia oli yhden peruutuksen johdosta vain kolme, yksi Nummelta ja kaksi Helsingistä. Yksi uusi jäsen saatiin varmasti ja helsinkiläisetkin jäivät pohtimaan liittymistä.

Ryhmäkuva

Alku sujui tosi sutjakasti, kun kurssilaisia oli yksi vähemmän ja juuri ennen kurssin alkua oli vaihdettu taas uusi terä sahaan.

Alkumetreillä

Hyvää jälkeä syntyi Ristijärven pakollisista ja tuntuma kivenhiontaan syntyi kaikille helposti. Poraakin käytettiin taas ainakin kolmeen kiveen – ja ilahduttavasti kurssilaiset eivät arkailleet minkään koneen käyttöä.

Poraus

Kurssilaisilla oli kiitettävästi omia kiviä mukanaan. Kaikilla löytyi granaattia kivistä, Nummelta oli löytynyt isoja ja harvinaisen ehjiä hiontakelpoisia kiteitä. Pari yllätystäkin kivien sisältä löytyi: vaalean platkun kiven sisältä löytyi hienoa tummaa raitakuviota ja kivi oli todella tiivis. Siitä syntyy varmasti upea korukivi. Tunnistamatta se kyllä jäi.

Toinen yllätys oli Saariselältä noukittu pieni kivi, joka jakautui tarkasti tummaan ja vaaleaan päähän. Yllätys oli sisältä löytynyt ”reikä”, joka luupin kanssa tarkasteltuna osoittautui minimaaliseksi kideonkaloksi. Mikä koru noista kivistä ikinä syntyykään, sen kantajan tulee pitää aina luuppia mukanaan, jotta voi esitellä myös kivensä sisäisen kauneuden 🙂

MysteerikiviKideonkaloita

Vain ensimmäiset pakolliset työt tehtiin yhdistyksen tutusta ristijärveläisestä, kaikki muut olivat kurssilaisten omista kivistä. 14 ihan valmista työtä ja yksi hieman kesken jäänyt jäi puuttumaan kuvasta.

Tuotokset

 

Hiontakurssi 19.–20.11.2022

Syksyn viimeisen kurssin osallistujat tulivat kaikki kauempaa, Helsingistä ja Vantaalta, niin että uusia jäseniä ei tällä kertaa saatu – ainakaan vielä.

Ryhmäkuva

Sahaaminen sujui nyt sutjakasti, kun viime kurssin aikana vaihdettiin uusi terä.

Sahaaminen

Ristijärven pakolliset valmistuivat lauantain alkuiltapäivästä erittäin huolellisen työstämisen tuloksena. Yleensä kurssilaiset antavat työnsä tarkastettavaksi kysyen: ”Joko tämä on valmis?”. Nämä kurssilaiset kysyivät: ”Voisiko tälle tehdä vielä jotain?”.

Saplunointi

Porakonettakin käytettiin, viimeisessä porauksessa tosin terä ruttaantui niin, että reikä jäi vähän kesken.

Poraaminen

Pari pudotusta ja lohkeamaakin kärsittiin, mutta graniitista, kvartsista, kiilteestä, spektroliitista, aventuriinista, amatsoniitista ja krysokollasta syntyi silti 14 upeaa työtä. Suurin oli pienoisveistos hiekkakuoppakivestä, joka saattaa olla joko Pääsiäissaarten Moai-ukko tai pingviini katselukulmasta riippuen.

Tuotokset

 

Hiontakurssi 3.–4.9.2022

Syyskuun kurssille saatiin kaikki osallistujat Lohjalta. Ja kaikilla on ollut taipumuksena pienestä pitäen täyttää taskut mielenkiintoisilla kivillä. Niinpä ei ollut mikään ihme, että kaikki ilmoittivat haluavansa jäseneksi jo ensimmäisen kurssipäivän aikana.

Hiontakurssilaiset 3.-4.9.2022

Pakollisen Ristijärven graniitin sahaaminen tuntui tosi hitaalta alulta, vaihdettiin sitten sahanterä toiseksi päiväksi. Kurssilaisten kivisilmä himoitsi eniten vihreää ja mustaa, niinpä kivivalikoimaan tuli kromimarmoria, epidoottia, vihertävää jaspista Lapista ja upeasti läikähtelevää tummaa larvikiittia sekä karneolia. Eikä pidä unohtaa savukvartsista ja kierrätyskuparilangasta rakentuvaa muurahaista, joka valitettavasti jäi vielä kesken.

Sahaus

Kurssilaiset ahersivat 13 ihan valmista kiveä (yksi oli kuvauksen aikana pakkasessa) ja muurahaisen valmistumista odotamme mielenkiinnolla. Innokkaimmat varmaan jatkavat heti keskiviikkona.

HiontaTuotokset

 

Hiontakurssi 23.–24.4.2022

Kevään viimeiseltä kurssilta ei saatu uusia jäseniä, kurssilaiset olivat Vantaalta ja Klaukkalasta ja pari heistä viettää suuren osan vuodesta vielä kauempana, Leppävirralla ja New Yorkissa. Mutta hauskaa meillä oli ja tulinen kipinä kivenhiontaan kyllä syttyi.

Ryhmäkuva

Kurssin erikoisuus oli Outokummun upeat uvaroviittikiteet, joita yksi kurssilainen toi näytille. Eipä ole opettajat ennen pidelleet käsissään yhtä upeita, isoja ja värikkäitä uvaroviitteja.

Uvaroviittikiteitä

Outokummun kromidiopsidi on yhä yhtä hankalaa kuin aina ennenkin: ihan ehjän näköinen palanen särkyy silpuksi sahattaessa. Kekseliäisyyttä kaivattiin rakuunaristin muotoisen kiven sivujen hiontaan – onnistuihan se päätytimanttilaikoilla käsin hiomalla.

Ristin hionta

Mielettömän loppukirin päätteeksi toisen päivän lopulla valmiita töitä oli 19, mutta se viimeinen halkesi kittiä irroitettaessa. Kiviksi kurssilaiset valitsivat monipuolisesti aventuriinikvartsia, kirjomaasälpää, kalkkikiveä, kuparimalmia, jaspista, kromidiopsidia ja sarvivälkettä sekä tietysti sitä pakollista Ristijärven vaaleaa graniittia.

Työn touhussa Tuotokset

 

Aikaisemmat kurssit

Hiontakurssi 12.–13.2.2022

Kahelismi (kivihulluus) periytyy, se nähtiin kun kurssille tuli kolme nuorta naista, joiden mummu ja isomummu on aikoinaan ollut ahkera jäsenemme. Myös neljäs kurssilainen oli Lohjalta – paikalliskurssi siis, kuinka mukavaa että kaikilla on lyhyt matka pajalle, sillä kaikki neljä liittyivät heti jäseniksi.

Hiontakurssi 12.-13.2.2022Hiontakurssi 12.-13.2.2022 työn touhussa

Pakollisen Ristijärven graniitin jälkeen hiottiin mm. amatsoniittia, ametistia, kromimarmoria, kvartsia, porfyyriä, jaspista, serpentiiniä… ja todella mielenkiintoista norjalaista rullakiveä. Joka kurssilla opettajatkin oppivat jotain uutta. Ahkeran googlauksen jälkeen opimme, että yhden kurssilaisen tuomat rullakivet ovat kvartsiittia. Mahtava kiilto tuli näihin upeisiin kiviin.

Hiontakurssi 12.-13.2.2022 rullakivetHiontakurssi 12.-13.2.2022 valmistuneet

Kurssin tuloksena syntyi 16 ihan valmista kiveä (2 puuttuu kuvasta, kun olivat välillä kateissa) ja muutama jäi kesken. Sehän ei haittaa, kun heti keskiviikkona pääsee jatkamaan.


 

Hiontakurssi 4.–5.12.2021

Kyllä harmitti – kaikkien niiden kymmenkunnan henkilön puolesta, jotka jonottavat hiontakurssille ja pääsevät vasta helmi – toukokuussa. Neljästä kurssille ilmoittautuneesta paikalle ilmestyi vain yksi. Eikä mitään viestiä tai ajoissa tehtyä peruutusta.

Jollain oli kurssikutsu ohjeineen ja materiaaleineen kadonnut sähköpostissa, toinen oli jopa maksanut, kolmatta ei saatu millään konstilla kiinni. Pitänee miettiä tarkasti, miten vastaavan toistuminen estetään tulevaisuudessa.

Mutta kurssihan tietenkin pidettiin sille yhdelle urhealle Riihimäkeläiselle. Ainakin opetus oli yksilöllistä, kaksi opettajaa molempina päivinä ”hengitti niskaan”. Eikä tarvinnut missään vaiheessa jonottaa millekään koneelle. Ja tuloksia syntyi kivasti, kuusi komeaa hiottua kiveä.

Hiontakurssi 4.-5.12.2021Hiontakurssin 4.-5.12.2021 työt

 

Hiontakurssi 6.–7.11.2021

Tällä kertaa kurssilaiset tulivat Helsingistä ja Karkkilasta.

Kurssin ryhmäkuva

Kirkas kvartsi, kuukivi, topaasi, krysoberylli, praseemi – tällaisia aarteita löytyi kurssilaisten kivivarastosta - tuliaisia Uudesta Seelannista ja Sri Lankasta. Eikä unohdeta kotimaista granaattia, joka oli löytynyt koulun purkutyömaalta, siitä syntyi upea pari pikku ovaaleja vaikka korvanapeiksi. Kaikkein arvokkaimmat kivet pantiin takaisin pussiin odottamaan tulevaisuutta, kenties viistehiontaa.

Kivivarasto

Kurssi aloitettiin perinteisesti pakollisella työllä Ristijärven vaaleasta graniitista ja sen jälkeen oppilaat saivat tehdä vapaasti omista kivistään tai pajalta pengotuista. Ja niistähän syntyi tosi upeita stressikiviä, hiottuja kivinäytteitä ja tietenkin korukiviä, oikein kunnon kokoelma.

HiontaaKurssin sato

 

Hiontakurssi 9.–10.10.2021

Kurssin ryhmäkuva

Wau mikä kurssi! Tällä kertaa kurssilaiset Espoosta, Helsingistä ja Veikkolasta olivat todella kunnianhimoisia ja täynnä luovia ideoita. Niinpä porakoneesta tehtiin hiontalaite teippaamalla vesihiomapaperia terän ympäri, jotta kiveen poratun aukon sisäpinnat saatiin hiottua. Ja tulihan siitä mielenkiintoinen kiveen upotettu kivi.

Porakone hiomalaitteenaKivi kiveen istutusKiillotus kromioksidilla

Joillakin kurssilaisilla oli mukana omia kiviä kassikaupalla, toiset tyytyivät pajalta löytyviin kiviin. Valitettavasti niistäkin tuli valittua hankalan pehmeitä kiviä (esim. sekakivi malakiitista, atsuriitista ja jostain ruskeasta). Kiiltoa ei tahtonut syntyä millään. Lopulta löydettiin kaapista kauan käyttämättä ollut kromioksidi. Kyllä kiiltää nyt.

Tikutus

Kurssin tuloksena syntyi sievä kokoelma hiottuja kiviä. Ihan kaikki eivät ehtineet valmiiksi, mutta eihän se haittaa, kun kolme neljästä liittyi heti jäseniksi ja tulevat pajalle jatkamaan harrastusta. Ja se neljäskin uskoo liittyvänsä, kunhan kiireet hellittävät.

Kurssin sato

 

Hiontakurssi 11.–12.9.2021

Pitkän koronatauon jälkeen oli mukavaa järjestää taas hiontakurssi. Vaan kyllä se korona ja vähän muutkin sairaudet ulottivat pitkän kouransa tähänkin kurssiin ja aiheutti viime hetken peruutuksia. Harmi, kun tulijoita olisi paljon – kaikille on onneksi saatu järjestettyä paikat myöhempiin kursseihin – järjestetään niin paljon kursseja kuin tarvitaan.

Tällä kurssilla tutkailtiin Rukan kivien sisuksia ja työstettiin kvartsia, lapis latsulia, akaattia ja niitä Rukan kiviä. Kaikki hienosti onnistuneet työt eivät valitettavasti tulleet yhteiskuvaan.

Karvaisin kurssilainen oli Bertta, uskomattoman kiltti ja rauhallinen susikoira. Harvemmin sitä uskaltaa surutta kutkuttaa vieraan susikoiran vatsanalusta. Ja harva koira ei korvaansa lotkauta, kun pannaan ultraäänipesuri päälle.

Hiontakurssi 11.09.2021Hiontakurssin 11.09.2021 työt

 

Hiontakurssi 21.-22.11.2020

Pajalla kihisi taas innostus viikonloppuna, kun kurssilaiset pääsivät sahaamaan ja hiomaan kiviä ensimmäisen kerran elämässän - vaikka kiviin oli jo tutustuttu aika paljon, ainakin kristallien voimaan.

Erinäisten peruutusten jälkeen kurssilla oli vain 2 osallistujaa, äiti ja tytär Helsingistä.

Kurssilaisten vähyys ei toki tahtia haitannut, pikemminkin päin vastoin: kumpikin ehti hioa valmiiksi asti 4 upeaa työtä.

Ja saivat taatusti yksilöllistä opastusta.

Hiontakurssin osallistujat marraskuussa 2020 Hionnat menossaHiontakurssin työt

 

Hiontakurssi 3.-4.10.2020

Kiviharrastajat ry:n ensimmäinen perhekurssi on nyt pidetty - ja miten kivaa meillä olikaan!

9-vuotias Aaron kävi rohkeasti ensimmäisenä sahaamaan ja ahkeroi peräti 5 valmista kiveä kahden päivän aikana - ehdoton ennätys kurssihistoriamme aikana. Ja ne olivat laadukkaasti hiottuja.

7-vuotiasta Ainoa sahan kova ääni aluksi vähän pelotti, mutta pian hänkin rohkaistui ja kaikkiin laitteisiin ylettyi hyvin jakkaran päältä.

Aino ahersi 3 kiveä kuten vanhempansakin. Taisimme kaikki olla oikein tyytyväisiä kurssin antiin.

Hiontakurssin osallistujat 2020 9-vuotias Aaron ahkeroiHiontakurssin työt

 

Hiontakurssi 26.-27.10.2019

Ilma oli kosteana vesihöyrystä, kun neljä oppilasta ja kolme opettajaa ahtautui pajalle perehtymään kivenhionnan saloihin.

Kaikilla innokkailla kurssilaisilla oli hyvä muototaju ja he olivat sangen nopeaoppisia, kuten kurssilla valmistetuista töistä voi päätellä.

Kurssin päätteeksi otettiin vielä ryhmäkuva.

Hiontakurssin osallistujat 2019Hiontakurssin työt

 

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

Oli tosi mukava viikonloppu, kurssilaiset olivat erittäin tiedonhaluisia, aktiivisia ja ahkeria ja uskomattoman tuotteliaita.

1. Jonossa kivisahalle eka kertaa elämässä.

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

2. Hiominen hieman ahtaassa kulmassa - siirrettiin yhtä konetta kauemmas nurkasta ekan kurssipäivän jälkeen.

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

3. Kurssin saavutuksia, osa jäi kesken. Kuvasta puuttuu yksi "pakollinen" työ, Ristimäen graniitista tehty ovaali - sillä aloitettiin.

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

 

Ensimmäinen hionnan alkeiskurssi pidettiin uudella pajalla 3.-4.3.2018

Sopiva kurssitettavien määrä uusissa tiloissa on 4 kerrallaan. Kurssin yhteydessä parannettiin vielä laitteiden toiminnallista sijoitusta hiontahuoneessa.

Kiven sahausKiven kiinnitys tikkuun Kiven karkeahiontaKivien hiontaa

Alkuun